Nieuws

Winkelier Nijverdal vertrouwt het niet: wie koopt er nou dertig cadeaubonnen?

Winkelier Nijverdal doorziet zwendel met bonnen en verkoopt ze niet
Winkelier Nijverdal doorziet zwendel met bonnen en verkoopt ze niet © Plaats Delict
Is de klant altijd koning of mogen winkeliers doortastend optreden als ze hun klanten niet helemaal vertrouwen? Ondernemer Jan Spithoff van lectuurwinkel Cigo in Nijverdal denkt dat laatste. Hij kreeg in augustus een jonge man in de winkel die dertig VVV-cadeaubonnen van 50 euro per stuk wilde kopen en hij verkocht 'neen'.
De onbekende klant wilde met een bankpasje 1500 euro betalen voor de bonnen in de winkel aan het Henri Dunantplein in Hellendoorn, maar bij de winkelier gingen juist alle alarmbellen af.
"Dat gebeurt normaal niet zo vaak. In de feestdagenmaand komen er wel bedrijven die grote hoeveelheden VVV-kaarten kopen, maar een particulier haalt nooit geen dertig kaarten", zegt Spithoff.

Nul op het rekest

De winkelier vertrouwde het zaakje niet en besloot dan ook niet mee te werken, waarop de jonge man naar een andere winkel van Spithoff ging om daar zijn geluk te beproeven. Maar ook daar werden de kaarten niet aan hem verkocht en toen ook in een derde winkel geen medewerking werd verleend, koos de jonge man eieren voor zijn geld en vertrok hij.
Het voorval zat Spithoff dwars en hij pleegde overleg met zijn collega-winkeliers. Want, wat doen anderen in zo'n geval? Ze spraken af om voortaan zo'n klant een beetje aan de praat te houden en ondertussen de politie te bellen.

Bingo!

Niet lang daarna kregen ze de kans om de afspraak in praktijk te brengen, want daar was de jonge man weer. Bingo! Spithoff belde de politie terwijl aan de toonbank wat werd geklungeld om tijd te rekken. De kaarten waren zogenaamd onvindbaar....
Dubieuze klant aan het lijntje houden terwijl winkelier politie belt
Dubieuze klant aan het lijntje houden terwijl winkelier politie belt © Plaats Delict
De 'gut feeling' van de winkelier bleek een schot in de roos. De gealarmeerde politie was er snel en heeft de jonge man gevolgd. Dat leidde naar een auto waarin meerdere gestolen bankpasjes lagen.

Bankpasjes

De pasjes waren gestolen door criminelen die zich voordoen als iemand van de bank en die bij hun -veelal oudere- slachtoffers het vertrouwen winnen om zo de rekeninggegevens én het bankpasje te ontfutselen. Er werden meerdere mensen opgepakt.
Tot zover het succesverhaal in Nijverdal. En dan nu de vragen: waarom zouden criminelen niet gewoon met die buitgemaakte bankpasjes geld opnemen bij de geldautomaat? Dat zie je immers wekelijks in het opsporingsprogramma Plaats Delict. De verklaring is eenvoudig. Bij het pinnen bij een geldautomaat komt iemand in beeld. Die beelden worden uitgezonden in opsporingsprogramma's en niet zelden leidt dat tot een aanhouding.

Waardebonnen

Met de gestolen pas in een winkel waardebonnen kopen, lijkt dan een stuk veiliger. Als het de crimineel lukt, dan heeft die met een minder grote kans op herkenning toch anoniem geld in handen. Zij het dan in de vorm van waardebonnen. En daar komt de doortastendheid van de winkelier om de hoek kijken. Spithoff voelde aan zijn water dat het niet klopte en verkocht 'nee'.
Ik denk dat het slim is dat er een legitimatiecheck zou komen
Jan Spithoff van Cigo over onbekende klanten die voor veel geld VVV bonnen willen kopen
Maar hij heeft nog wel een ander advies om het geboefte niet van dienst te hoeven zijn. Als een onbekende klant ineens voor je neus staat en voor veel geld waardebonnen wil pinnen, vraag dan om een identificatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.