Nieuws
Opstootje in rechtszaal Almelo: Officier uitgemaakt voor rotte vis, verdachte aangehouden

Commotie in de Almelose rechtbank vanochtend. Bij een zitting rondom Enschedese verdachten van grootschalige hennepteelt werd gefilmd door één van de gedaagden. Dat is verboden. Nadat de man door politie en de officier van justitie was gesommeerd zijn telefoon in te leveren, ontstond er een opstootje. Daarbij werd de openbaar aanklager beledigd.
De zitting tegen acht verdachten stond vandaag in het teken van onderzoekswensen. Hun advocaten hebben verzocht ruim 50 getuigen aan de tand te mogen voelen. Het gaat dan om mensen die auto's op naam hebben gehad, of panden waarin hennep werd geteeld. Ook willen de advocaten graag spreken met een aantal gebruikers van cryptocommunicatiedienst Encrochat, met wie hun cliënten zouden hebben gesproken over wiethandel.
Het Openbaar Ministerie ziet daar niets in. De officier van justitie denkt dat alle getuigen hun mond gaan houden en dat daardoor het proces zinloos lang wordt gerekt. De rechtbank laat volgende maand horen welke getuigen eventueel kunnen worden ondervraagd.
Opstootje
Bij het bespreken van verzoeken door de verdediging, had één van de hoofdverdachten zijn telefoon gepakt en was gaan filmen. Dat is verboden in de rechtszaal. Toen agenten de telefoon opeisten in opdracht van de officier, ontstond er een opstootje. Daarbij werd de openbaar aanklager uitgemaakt voor rotte vis.
In de wachtruimte voor de rechtszaal gingen vervolgens verschillende mobieltjes van hand tot hand onder de verdachten, waardoor het voor de politie bijna niet meer mogelijk was het goede mobieltje eruit te pikken waarmee gefilmd was. Degene die de officier van justitie heeft beledigd, is aangehouden. Inmiddels is hij weer vrij.
In totaal gaat het om acht verdachten die volgens justitie lange tijd op professionele manier hennep hebben verbouwd en verhandeld vanuit de Burgemeester Jacobsstraat in Enschede. Ook zijn er wapens bij een aantal van hen gevonden, waaronder een machinepistool. Alle verdachten zijn op vrije voeten.
Hoe zit deze zaak in elkaar?
Een politieteam met codenaam Aragan21 viel anderhalf jaar geleden na langdurig onderzoek met 180 man sterk elf panden in Enschede en een meubelzaak in Delden binnen. Drie broers, twee (ex)vriendinnen van hen en drie andere mannen werden aangehouden. In totaal acht verdachten vormen volgens het opsporingsapparaat een criminele organisatie.
Volgens justitie heeft de omgeving veel last ondervonden van de groep. "De hele straat werd beheerd door de familie", stelt de openbaar aanklager. "Als je niet doet wat ze zeggen, word je bedreigd. Ze hebben veel geld en macht. Het moet voorkomen worden dat ze de draad weer oppakken."
Stekkenboer en Goudlokje
Volgens justitie hebben de verdachten zeker vier forse hennepkwekerijen gerund. Eén van de veronderstelde leden zou gespecialiseerd zijn in het grootbrengen van hennepplantjes, volgens het OM droeg hij daarom de bijnaam 'Stekkenboer'.
Hij zou samen met één van de drie aangehouden broers de bende hebben aangestuurd. Die broer zou 'Goudlokje' worden genoemd, vanwege zijn lange blonde haren. Samen met zijn vriendin bestierde Goudlokje een meubelzaak in Delden. Daar werd ook een hennepkwekerij gevonden. De vriendin wordt tevens verdacht van witwassen. Zo zouden verschillende tassen, schoenen, kledingstukken en auto's zijn verkregen met crimineel geld.
De verdachten kwamen in beeld nadat de politie chats van hen had gelezen. Ze waren verstuurd met het programma Encrochat, zogenaamd niet te kraken. Maar de opsporingsdiensten wisten de berichten op vernuftige wijze toch leesbaar te maken. In de chats wordt volop gesproken over hennepteelt. Ook is een foto te zien met een kind in een hennepplantage. Als bijschrift wordt hij 'de nieuwe patron' genoemd, de nieuwe baas.
Machinepistool en piratenwapen
Van de verdachten zijn panden in beslag genomen, evenals auto's, scooters en luxegoederen. In de doorzochte huizen werden ook wapens gevonden.
Zo werd een Scorpion-machinepistool gevonden, verstopt in een gokkast. Ook zijn er gasalarmpistolen in beslag genomen en een historisch ogend 'sierwapen'. "Dat ding zou niet misstaan in een Pirates of the Caribbean-film", aldus één van de advocaten in de zaak.
Het OM heeft al aangekondigd naast celstraffen ook flinke sommen geld van de verdachten te gaan eisen. Bij één van de verdachten staat de teller reeds op 680.000 euro.