Nieuws

Nieuwe toezegging minister Harbers: 'Rondweg N35 bij Mariënheem krijgt prioriteit'

De gepauzeerde plannen voor een rondweg rond Mariënheem krijgen toch weer prioriteit in Den Haag, maar wel pas als er weer geld beschikbaar komt. Met die boodschap ging minister Mark Harbers vandaag in gesprek met omwonenden, die zeer persoonlijke verhalen deelden over verkeersongelukken en de onveiligheid in het dorp. "Of onze woede nu verdwenen is? Dat vind ik lastig..."
Honderd miljoen euro reserveerde Den Haag om onder meer een rondweg te creëren in de N35, rond Mariënheem, waar de rijksweg dwars door het dorp snijdt. Vorig jaar zette minister Harbers zijn handtekening onder die belofte, maar afgelopen zomer trok hij die weer in. Het geld was volgens hem harder nodig voor onderhoud van bestaande wegen. Ook stikstof en personeelstekorten zouden de plannen dwars zitten. Zijn besluit leidde tot woede in de regionale en lokale politiek, en bij inwoners, die verschillende protesten organiseerden.

Minister Harbers, u staat in Overijssel bekend als schoolvoorbeeld van onbetrouwbare politiek. Snapt u dat?

"Ik snap dat volkomen, en voel me ook verplicht om te kijken hoe we dat vertrouwen kunnen herstellen. Al snap ik ook dat bewoners nieuwe beloftes niet direct geloven. Ze moeten mij simpelweg beoordelen op wat ik ga doen. De verhalen die ik vandaag gehoord heb, van mensen die familieleden zijn verloren bij verkeersongelukken hier, motiveren enorm. En het gaat ook om dagelijkse zaken: als je hier een oprit op wil rijden, of de container langs de weg wil zetten, moet je drie keer vaker nadenken. Omdat je langs de N35 woont."

Wethouder Ben Nijboer was na uw besluit 'des duivels', Overijssel noemde het 'onbegrijpelijk en onverteerbaar'. Hoe reageert u op die woorden?

"Ik begrijp de emotie, ken de situatie hier, weet al sinds mijn tijd als Kamerlid wat hier speelt. Dat maakt het ook zo'n enorm ingewikkelde afweging, omdat ik ook zie: als er geen geld is voor onderhoud van wegen, dan sluiten bruggen omdat ze het verkeer niet aankunnen. Wat we hier wel doen: we zetten de studie door om te kijken hoe we het kunnen oplossen, dat doen we niet bij alle projecten. Andere projecten snappen inmiddels ook dat de N35 een aparte status heeft en toch even voorgaat. De N35 krijgt voorrang, zo hebben we dat met de provincie ook afgesproken."
Minister Mark Harbers bezoekt Mariënheem vanwege de N35
Minister Mark Harbers bezoekt Mariënheem vanwege de N35 © RTV Oost / Arnoud de Vries

Een toezegging, maar geen belofte?

"Met een belofte moet ik hier niet aankomen denk ik. Maar ik kan wel aangeven wat mijn inzet is, en daar maak ik mij persoonlijk sterk voor."

Hoeveel zin heeft uw bezoek vandaag, ruim een week voor nieuwe verkiezingen?

"Een nieuw kabinet moet zich houden aan zaken die een vorig kabinet overeen is gekomen. En in de Kamer zie ik van links tot rechts overeenstemming over dit project, niemand bestrijdt dat dit voorrang moet krijgen."

Hoe lang moeten bewoners nog wachten op de rondweg?

"Dan hebben we het over geld. Maar in alle omstandigheden zal het nog even duren. Vergunningen moeten afgegeven worden, precieze tekeningen en berekeningen moeten nog volgen. Dus daar moeten we realistisch over zijn. Maar geld is een verzekeringspolis voor het dorp: als die plannen klaar zijn en de vergunningen er liggen, dan zal het ook gerealiseerd worden. Maar het duurt in alle gevallen nog meerdere jaren voordat je hier aan de slag kan."

U komt hier nu één week voor de verkiezingen. Is dit niet gelijktijdig ook een campagnebezoek?

"Al lang geleden hebben we afgesproken dat ik hier langs zou komen. In de eerste week van november maakt het Rijk afspraken met provincies over verkeersprojecten, dat overleg is vorige week geweest. Vandaag sturen we dat naar de Tweede Kamer, dus vandaag kon ik vertellen wat de provincie en ik hebben afgesproken. Daar heeft het mee te maken."
Bewoners en regio
Samen met medebewoners zat Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem - bij de besloten bijeenkomst - aan tafel met de minister. Zijn gevoel na het gesprek? "We hebben onze boodschap duidelijk kunnen maken, dat we een rondweg als enige optie zien om de zaak hier op te lossen. Zijn reactie stemt redelijk tevreden, maar we hebben hier leergeld betaald dat we voorzichtig moeten zijn na toezeggingen. We houden hem aan zijn toezegging."

'Des duivels' was wethouder Ben Nijboer na het besluit van minister Harbers om zijn belofte in te trekken. Is dat gevoel nu verdwenen? "Dat vind ik lastig...Het heeft zo'n lange voorgeschiedenis. Maar woede heeft plaatsgemaakt voor een werkend perspectief. We kunnen ons niet permitteren om pessimistisch te zijn."

Ook voorzichtig optimisme bij gedeputeerde Martijn Dadema. "Het is echt winst dat we nu bovenaan staan op de lijst van de 17 projecten. Wel hoop ik dat de Tweede Kamer in januari, bij de begrotingsbehandeling, nog een stapje verder gaat. Het zijn nu allemaal mooie woorden, maar dan kan het definitief geregeld worden."

N35

De N35 is de belangrijkste verbinding tussen Zwolle en Enschede en dus ook economisch erg belangrijk. Het streven van Overijssel is de weg 2x2baans te maken. Bij Zwolle is dat al het geval, maar de aanpak van de rest van de weg laat op zich wachten. Zeker na het besluit van de minister om het geld voor de rondweg om Mariënheem ergens anders voor te gebruiken.
Kruispunt Bos bij Raalte gaat wel op de schop en ook het gedeelte tussen Nijverdal en Wierden wordt aangepakt, omdat die plannen al verder waren gevorderd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.