Overige sporten

Winst in wereldbeker geeft veldrijder Pim Ronhaar voldoening en vertrouwen

Ronhaar viert zijn zege
Ronhaar viert zijn zege © ANP
Pim Ronhaar won gisteren in Dendermonde zijn eerste wereldbekercross bij de profs. Daags nadien geniet de 22-jarige veldrijder thuis in Hellendoorn na van de winst. De Overijsselaar uit de stal van Sven Nys’ Trek Baloise Lions hoopt dit seizoen vaker te bevestigen en heeft zijn vizier gericht op een sterke winter met een eventueel podium in de wereldbeker. Ook wil hij voor de nationale proftitel meestrijden in Hoogeveen in januari.
Een dag of tien voor zijn zege in Dendermonde kende Ronhaar nog een mindere dag in de Koppenbergcross. Na het EK – waar hij net brons verspeelde aan land- en ploeggenoot Lars van der Haar – verzuchtte hij voor aanvang van een wedstrijd vaak niet te weten of het een topdag of een minder optreden wordt.
"Ook na mijn overwinning in Dendermonde durf ik niet te zeggen of ik er de week nadien weer zal staan. Ik ben een jonge veldrijder en heb nog wat moeite constant te presteren. Wel geeft deze overwinning veel voldoening en vertrouwen. Je moet als jonge sporter onderop beginnen bij de profs, ook als je wereldkampioen bij de beloften bent geweest. Dat is een kwestie geweest van hard werken, vertrouwen houden en altijd met opgeheven hoofd naar de volgende veldrit trekken. Ook als het de keer ervoor niet liep. Dat betaalt zich nu uit."

Keihard gewerkt

De winst in Dendermonde kwam er in een echte moddercross. ‘’Dat bewijst dat ik conditioneel echt goed in orde ben, want daar kwam het op aan. Daar heb ik de afgelopen zomer ook keihard aan gewerkt. Ik heb in Dendermonde twee a drie ronden wat meer afwachtend gereden, maar voelde toen al dat ik heel goed in orde was."
"Uiteindelijk heb ik mijn moment gepakt om aan te vallen en de kop te nemen en kon dat volhouden. Een eerste wereldbekerzege is voor een renner heel speciaal, voor mij is dit ook het bewijs dat ik na mijn derde podiumplaats in Waterloo ook in de nog sterker bezette Europese crossen voor de prijzen mee kan doen. En hopelijk ga ik dat ook steeds vaker laten zien, word ik nog constanter."

Podiumplek

Ronhaar staat nu derde in het wereldbekerklassement, maar ziet na drie van de veertien crossen niet al de eindzege gloren. "Ik sla één wedstrijd over, waar Eli Iserbyt ze allemaal gaat rijden deze winter. Bovendien is hij als oudere renner ook wat constanter. Maar misschien kan ik mijn virtuele podiumplek wel vasthouden. Ik heb er geen concreet doel van gemaakt."
"Ik kijk van weekend naar weekend en hoop nog een aantal mooie uitschieters te realiseren. Mijn eerste echt concrete doel is het NK in Hoogeveen. Wat zou het mooi zijn om daar voor de rood-wit-blauwe trui te strijden. Daar zal ik daarom nog iets meer naar toepieken. Maar dat is in januari, ik hoop me zeker nog eerder te tonen."
Voorlopig blijft Hellendoorn zijn uitvalsbasis. "Praktisch bekeken zou ik misschien ooit naar Brabant of Vlaanderen moeten verhuizen vanwege het vele reizen, maar concrete plannen heb ik niet. Een thuis hebben waar je op je plek bent, doet ook wat met een sporter. En die plek heb ik hier in het oosten van Nederland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.