nieuws

Wolfshond veroorzaakt commotie in Ootmarsum

Even leek het erop dat er een wolf was gespot in Ootmarsum. Vanuit Ootmarsum kwamen meerdere meldingen binnen van mensen die een wolf gezien hadden. Maar volgens wolvenkenner Roel Korbee van Staatsbosbeheer gaat het toch echt om een wolfshond.
Korbee kan zich wel goed voorstellen dat mensen het dier dat over de Denekamperstraat liep, verwarden met een wolf. "Een wolfshond en een wolf lijken heel veel op elkaar. Het dna van de wolf zit er ook in." Toch ziet Korbee duidelijke verschillen als hij foto's van het gespotte dier in Ootmarsum bestudeert. "Dit dier staat wat lager op de voorpoten en draagt de staart niet recht naar beneden. Bovendien ziet dit dier er wel heel gezond uit." Dat is meestal bij wolven in deze tijd van het jaar niet het geval.

Wolf of wolfshond

Korbee is vast van plan om de maker van de foto's op te zoeken in Ootmarsum. "Ik wil dat dier zelf ook wel zien." Want, zegt Korbee zelf, aan de hand van een foto kun je nooit met de volle 100 procent zekerheid zeggen of je te maken hebt met een wolf of een wolfshond. "Ze lijken enorm op elkaar, maar toch denk ik niet dat dit er één is. Dat heeft ook alles met het gedrag te maken van dit dier. Hij loopt helemaal niet weg."

Raar gedrag

En Korbee verwacht niet dat alle wolven die Nederland binnenwandelen zich raar gedragen. Korbee verwijst naar de wolf die in maart van dit jaar door Drenthe en Groningen liep en zich nauwelijks iets van mensen aan trok. Het bleek te gaan om een jonge wolf die enkele dagen later weer terugkeerde naar Duitsland. Daar werd het dier uiteindelijk doodgereden. 

Vergissing

Kan het exemplaar dat vanmiddag in Ootmarsum is gespot dan toch niet een echte zijn als het verschil tussen de wolfshond en een echte wolf niet zo groot is? "Dat kan wel", zegt Korbee, die vrij zeker is van zijn zaak nu, maar zich zelf ooit ook eens stevig vergistte. Toen hij richting zijn huis reed, zag hij plots ook een wolf ergens in de natuur staan. Toen hij een foto van het dier wilde maken kwam het beest gewoon op hem af. "Bleek het mijn eigen wolfshond te zijn, maar ik dacht dat ie in zijn hok zat. Anders had ik die vergissing niet begaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.