Nieuws

Eenzaamheid op het werk: "Wat als ik nu neerval, niemand die me mist"

Annemarie had last van eenzaamheid
Annemarie had last van eenzaamheid © RTV Oost / Harro Brouwer
Bij eenzaamheid denk je misschien snel aan ouderen of studenten, alleen op een kamertje. Maar het probleem van eenzaamheid is veel groter en speelt ook op de werkvloer. Samen1Twente probeert er wat aan te doen. En dat is hard nodig.
Annemarie ten Brinke (37) kan erover meepraten. Een tijd lang had ze last van eenzaamheid. Dat begon met een vervelende thuissituatie, al blijft het moeilijk het moment aan te wijzen waarop ze echt niet meer lekker in haar vel zat. "Ik woonde in een sociale huurwoning in een niet zo heel prettige buurt in Enschede. Ik had ook niet het uitzicht om een huis te kopen. Ik deed wel heel goed mee, maar werd aan alle kanten overboden. Bovendien was ik alleen."

Missen

Op het werk praatte Annemarie eerst niet over hoe ze zich voelde. Het ging bergafwaarts. "Ik dacht weleens en dat klinkt heel cru, wat als ik nu neerval? Dan is er niemand die me mist. Want het is weekend. En ik heb niks afgesproken. Die gedachte vond ik heel erg."
Eenzaamheid is een groot probleem. Jeroen Ottink van Samen1Enschede/Samen1Twente houdt zich al een tijd lang bezig met dit onderwerp. "Eenzaamheid is van iedereen en van niemand. Dus we moeten zeker niet gaan kaderen. Uiteraard zijn ouderen meer vatbaar voor eenzaamheid. Omdat men mensen uit de omgeving verliest. Maar eenzaamheid is overal. Ook op het werk."

Bespreekbaar maken

In een burgeronderzoek samen met de Universiteit Twente probeert Samen1Twente eenzaamheid beter in kaart brengen en naar mogelijke oplossingen te zoeken. Oplossingen die passen bij het probleem wat mensen ervaren. Op het werk ontkomt een werknemer er dan ook niet aan om het nare gevoel te bespreken met bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of direct leidinggevende.
"En dat is echt super moeilijk", beaamt Annemarie ten Brinke. Laura Reimerink van MKB Twente knikt instemmend. "Ik zit natuurlijk heel veel bij ondernemers. En bij die ondernemers hoor je af en toe de geluiden van medewerkers die eenzaamheid ervaren. En ik had zoiets van. Nou, daar moeten we iets mee. Binnen MKB Twente."
Annemarie ten Brinke vertelt over de periode waarin ze last had van eenzaamheid
Toch zal het niet elke werkgever meteen opvallen als een medewerker last heeft van eenzaamheid. Ook omdat die het misschien wel zal proberen te verbergen. Reimerink: "Ik heb het gevoel dat werkgevers veel te weinig weten. Dat medewerkers ook eenzaamheid ervaren. En dat ze überhaupt al helemaal niet weten wat ze daarmee kunnen doen. Praten over emoties is natuurlijk ook heel moeilijk."

Hulp

Het was de baas van Annemarie die zag dat er wat mis was met zijn Head of Marketing & Events. En al kon hij het probleem niet direct oplossen, het luisterende oor hielp Annemarie wel degelijk. Inmiddels gaat het weer veel beter met haar. "Ik heb ook echt wel hulp gezocht. Dus echt psychologische hulp. En inmiddels heb ik een vriend. En een hond. Ja, dat zijn wel de dingen waarmee ik mijn eenzaamheid heb oplost."
Ze raadt iedereen die rondloopt met eenzame gevoelens daarover te praten, hoe lastig dat ook is. "Maar je zult merken dat er veel meer mensen met gevoelens rondlopen waarvan je helemaal geen weet had. En daardoor zorg je ervoor dat het dragelijker wordt voor jezelf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.