Nieuws

Nienke (20) en Kyan (18) stemmen voor het eerst voor de Tweede Kamer: dit vinden ze belangrijk

Nienke Postma en Kyan Olde Dubbelink
Nienke Postma en Kyan Olde Dubbelink © Beeldbewerking RTV Oost
Woningbouw, klimaat, onderwijs, studiefinanciering: ook op het leven van jongeren heeft de landelijke politiek veel invloed. Maar wat vinden jongeren zelf belangrijk en gaan ze nog wel stemmen? Nienke Scholma (20) en Kyan Olde Dubbelink (18) mogen woensdag voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer en vertellen hun verhaal. "Natuurlijk ga ik stemmen."
Nienke Scholma uit Genne, een buurtschap tussen Zwolle en Hasselt, was haar vertrouwen in de politiek eigenlijk een beetje verloren. "Er is de afgelopen jaren van alles gebeurd", vertelt de 20-jarige.
"Die pechgeneratie met studenten die geen studiefinanciering kreeg, maar vooral ook de huizenmarkt. Ik moet straks ook toetreden tot die huizenmarkt en er is gewoon geen woning te krijgen. Dat is niet alleen voor mij zo, maar voor heel veel anderen."

Onderwijs en zorg

Aan de andere kant van de provincie, in Oldenzaal, woont Kyan Olde Dubbelink. De 18-jarige zit in het laatste jaar van het vwo. "Ik vind dat je moet gaan stemmen, omdat je dan invloed kunt hebben op wat er gebeurt in Nederland", vertelt hij.
Als belangrijke thema's noemt de Oldenzaler: "Onderwijs en zorg vind ik heel belangrijk. Ook klimaat. Maar wat er nu gebeurt met de halvering van de veestapel, dat vind ik dan weer niet de goede manier."
We lieten Kyan en Nienke het Kieskompas invullen:
Nienke (20) en Kyan (18) mogen voor het eerst stemmen voor Tweede Kamer: dit vinden ze belangrijk
De twee jonge stemmers hebben zich de afgelopen weken flink ingelezen, om te kijken welke partij bij ze past. Vooral stemwijzers, zoals het Kieskompas en de Stemwijzer, gebruiken ze. "De regering moet meer investeren in opslag van CO2 onder de grond", leest Nienke als een van de stellingen voor. "Nou, ik vind gewoon dat het hele klimaatprobleem beter opgelost moet worden en dat we het niet onder de grond moeten stoppen."

Van N35 tot stikstof

De N35 tussen Zwolle en Wierden die verbeterd moet worden? Kyan klikt, na enige twijfel, op 'mee eens'. Maar de overheid die boeren mag dwingen om hun bedrijf te verkopen, zodat er minder stikstof is? Daar is de Oldenzaler het zeker niet mee eens.
Kieskompas
Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan hier het Overijssels Kieskompas in en ontdek welke partijen dicht bij je staan.
30 vragen verder komt Nienke op grofweg VVD, CDA en SGP. Maar of ze daar ook op gaat stemmen? "Ik heb na lang nadenken besloten om op Nieuw Sociaal Contract te gaan stemmen. Ik heb zelf best wel veel overeenkomsten gehad met het CDA en na wat meer research te hebben gedaan, vind ik Pieter Omtzigt een goede politicus. Hij staat voor een nieuwe bestuurscultuur, waar ik ook voor ben."

Wel of niet op Omtzigt?

Toch twijfelt de Gennese of ze op Omtzigt zélf gaat stemmen. "Heel lang wilde ik op hem stemmen. Maar omdat hij er nog steeds niet over uit is of hij premier wil worden, weet ik dat nog niet zeker." Nienke overweegt om nu te gaan stemmen op die andere Overijsselaar van NSC. Al komt ze even niet op de naam. Na wat hulp: "Oh ja, Eddy van Hijum, die woont hier ook in de buurt."
Kyan komt in het Kieskompas uit aan de rechterkant van het midden. "Dat klopt wel aardig met waar ik op denk te gaan stemmen", zegt hij. De Oldenzaler roept leeftijdsgenoten vooral op om van hun stem gebruik te maken. "Gewoon doen, gewoon stemmen. Verdiep je er een beetje in en ga stemmen, op 22 november."
Ook Nienke laat haar stem niet verloren gaan. "Ik ga zeker stemmen. Ik vind dat een stukje maatschappelijke plicht", vertelt ze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.