Nieuws
BBB rekent op 20 zetels, maar dat gaat volgens onderzoekers 'niet gebeuren'

De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt onderschat in de peilingen, stelt leider Caroline van der Plas uit Deventer. De partij staat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op negen zetels, maar volgens Van der Plas worden het er 'minimaal twintig'. "Volstrekte onzin" en "gaat niet gebeuren", reageren peilingmakers.
'Een dark horse', noemt Caroline van der Plas haar partij. "Dat is het paard dat achter in de race rijdt, maar dat op het laatste moment naar voren springt."
De Deventerse zegt dat in reactie op de peilingen, waarin BBB in de afgelopen weken van twaalf naar negen zetels is gedaald. "Maar ik verwacht dat we hoger uitkomen", zegt Van der Plas tegen RTV Oost. "Zeker gezien de reacties die we op straat krijgen. Heel veel mensen zitten niet in de peilingen. Dat was bij de vorige verkiezingen ook. Toen hadden ze ook niet op BBB gerekend, maar wij krijgen heel veel stemmen uit de regio. Dat zal nu niet anders zijn. Ik denk dat wij wel 20 zetels kunnen halen."
Documentaire over BoerBurgerBeweging
In aanloop naar de verkiezingen volgde RTV Oost de BoerBurgerBeweging voor en achter de schermen. De documentaire 'BBBlijvertje? Op zoek naar stabiliteit' wordt zaterdagavond 18 november om 18.30 uur uitgezonden, en om 20.30 en 22.30 uur herhaald.
In aanloop naar de verkiezingen volgde RTV Oost de BoerBurgerBeweging voor en achter de schermen. De documentaire 'BBBlijvertje? Op zoek naar stabiliteit' wordt zaterdagavond 18 november om 18.30 uur uitgezonden, en om 20.30 en 22.30 uur herhaald.
Ook partijvoorzitter Erik Stegink vermoedt dat de peilingen de partij onderschatten. "Een peiling is maar een peiling. Er is maar één echte peiling, en die is op 22 november. Mijn onderbuik geeft een ander gevoel. Mijn vrouw zegt ook dat het mijn eigen bubbel is, maar heel veel mensen en jongeren spreken ons aan. Zij willen de taal van BBB horen."
Volstrekte onzin
I&O Research is een van de instanties die de peilingen maken. Onderzoeker Peter Kanne noemt de uitspraken van Van der Plas 'volstrekte onzin'. "Ik durf wel een wedje met haar aan te gaan. Als je nu op acht of negen zetels staat en je denkt dat het er over één week twintig zijn, dan is dat alleen maar wishfull thinking."

BBB concentreert zich niet op de peilingen. "We hebben een eigen instrumentarium, waarin we zien waar de belangstelling zit", schetst Stegink. "Instagram, TikTok, Facebook, Twitter, daar hebben we een tool voor. Dat is een heel andere peiling wellicht dan die van Ipsos of Maurice de Hond, die hebben een panel. Maar ik ken niemand die in zo'n panel zit. In maart stonden we er drie weken voor de verkiezingen net zo voor als dat we er nu drie weken voorafgaand aan de verkiezingen voorstaan. En toen werden we toch de grootste."
Foute vergelijking
Dat laatste klopt gedeeltelijk, erkent Kanne van I&O Research. "Toen kwamen ze hoger uit dan de peilingen zeiden. Maar op basis van de peilingen zou BBB de grootste worden, en dat was zo. Iets groter dan we gedacht hadden, maar de verhoudingen zoals je toen zag, die klopten gewoon."
"Wat we doen, is laten zien hoe de marges zijn. Veel mensen weten het nog niet. Het aantal echte zwevers ligt rond de 18 procent. En 26 procent heeft een voorkeurspartij, maar moet nog landen. Voorlopig landen ze zoals we nu in de peilingen zien."
Mijn onderbuik geeft een ander gevoel
Kanne verwacht dat het tot aan het einde spannend zal blijven tussen NSC, de partij van Enschedeër Pieter Omtzigt, en de VVD. "Het zit heel dicht bij elkaar. Wat ook altijd een goede indicatie is: in hoeverre de peilingen van elkaar afwijken. Maar bij Ipsos, I&O en De Hond zie je dat ze heel erg hetzelfde beeld laten zien."