Boer krijgt veel steun na incident tijdens raadsvergadering Staphorst

De politie en het gemeentebestuur hielden de afgelopen dagen rekening met een onrustig weekeinde in Staphorst. Men vermoedde dat een deel van de boerenbevolking met onverwachte acties opschudding wilde veroorzaken in het dorp. Aanleiding hiervoor zou de arrestatie van een boer uit Staphorst vorige week zijn geweest. Die krijgt ondertussen veel steun van collega's uit het hele land.

Die boer zat in de cel omdat hij afgelopen dinsdag de gemeenteraadsvergadering heeft gestoord. Hij was buiten zinnen omdat hij buiten zijn wil om in een jarenlange strijd met de gemeente verwikkeld is geraakt.

Geen luisterend oor van gemeente

De gemeente heeft de bestemming van zijn boerderij veranderd en heeft daarin geen luisterend oor gehad voor de situatie waarin zijn gezin daardoor belandde. Want door het opheffen van de agrarische bestemming krijgt de boer geen milieuvergunning, kan hij niet meer boeren en heeft hij geen inkomen. Een executie-veiling van de boerderij lijkt afgelopen week ternauwernood afgewend.

De boeren in Staphorst trekken zich het lot van hun dorpsgenoot erg aan en nemen dat het gemeentebestuur zeer kwalijk. Wethouders en enkele raadsleden zouden aangifte hebben gedaan tegen de man en dat wordt hen door de boeren zeer kwalijk genomen. Uit voorzorg heeft de politie de woningen van een aantal gemeentebestuurders afgelopen weekend extra beveiligd.

Veel mentale steun
De man kan de voortgang van het proces intussen rustig thuis afwachten. De Rechter-Commissaris heeft hem afgelopen vrijdagmorgen vrijgelaten. Hij krijgt nog steeds veel mentale steun uit de gemeenschap maar ook uit onverwachte hoek wordt contact met hem gelegd. Zo is hem ondermeer juridische hulp aangeboden en krijgt hij steun uit alle hoeken van het land, van mensen die zeggen ook in conflict te zijn met hun gemeente.

De website rechtvaardigstaphorst.nl, waar terug te vinden is hoe de boer met de gemeente in conflict kwam, is sinds de escalatie van afgelopen dinsdag al ruim 5000 keer bekeken. Het verhaal van de boer wordt veel gelezen maar er is ook toenemende belangstelling voor de verhalen van anderen die met de gemeente Staphorst in een strijd verwikkeld zijn. Daarnaast hebben zich nieuwe mensen bij de site gemeld die zeggen ook een conflict te hebben met de gemeente.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Meer over dit onderwerp:
Staphorst Nieuws Gemeente Staphorst Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren