Tukkers maken omstreden video in azc in Oranje: "Do you have steal the bike?"

"Wat een trieste idoot", "slecht en fout", maar ook "toch wel interessante beelden". Een video waarin Dennis Schouten uit Glanerbrug op verkenning gaat bij het asielzoekerscentrum in het Drentse Oranje levert online diverse reacties op.

De video staat inmiddels op verschillende sites zoals Geenstijl en Dumpert en wordt ook gedeeld op sociale media.

Er wordt veel op gereageerd, omdat de presentator in de video opvallende dingen onderneemt.

"Do you have steal the bike?"

Zo spreekt Schouten een kindervluchteling in het Engels aan met de vraag of zijn fiets gestolen is, achtervolgt hij twee asielzoekers met een camera en neemt hij ongevraagd via het raam een kijkje in het huis van Hilda, bekend van het BMW-incident.

Ook filmt hij vanaf het dak van voormalig Speelstad Oranje het terrein van het azc als hij eerder niet wordt toegelaten. 

'Gekozen voor brutale vorm'
"De randen opzoeken is ook de bedoeling", zegt programmamaker Dennis Schouten daarover. "Dat is onze vorm: op brutale manier dingen die in het nieuws zijn in beeld brengen."

"Soms gaan we daarbij misschien over het randje, het kan eigenlijk niet, maar we proberen iets te doen wat anderen nog niet hebben gedaan."

"Mensen moeten het niet zo serieus nemen"

Op de video wordt veelal negatief gereageerd. "Tsja, mensen trappen liever anderen de grond in dan ze complimenten geven", aldus de programmamaker.

"Mensen moeten het niet zo serieus nemen. De een kan er om lachen en de ander vindt het walgelijk. Dat zijn er veel ja, maar dan moeten ze gewoon niet naar kijken. Als een ander dit bij mij had gedaan had ik er ook om kunnen lachen."

Al langer bezig
De jonge programmamaker werkt samen met twee oud-studiegenoten uit Oldenzaal en Overdinkel. Samen hebben ze al meerdere gevoelige onderwerpen in beeld gebracht.

"We zijn ook al eens bij een brasserie geweest waar zwart werd gewerkt bijvoorbeeld", zegt Schouten. "We gaan naar dingen toe waarvan we denken dat er wat gaat gebeuren."

Le tour de AZC
De opnames waren onderdeel van een zogenaamde "le tour de AZC" waarbij de programmamakers nog meer azc's willen bezoeken en in beeld willen brengen.

"Eind van deze week gaan we overleggen of en wanneer we nog naar een volgende azc gaan", vertelt Schouten.

"We zijn de enige die dit nog doen. Het is niet makkelijk, want het wordt niet echt gewaardeerd. Ze gingen in Oranje bellen met het COA en lieten ons extra lang wachten bijvoorbeeld, maar we willen iets maken dat iets toevoegt en exclusief is."

Deel dit artikel: