Nieuws

Stalkende ex-rijschoolhouder dreigt tijdens rechtszaak met extra gas geven richting CBR

De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps
De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps © Frans Nikkels
Dat ze zich de mond niet laten snoeren, zoveel is wel duidelijk. De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps en zijn bondgenoot Pascal Hansen zijn deze donderdag door het CBR voor de rechter gesleept vanwege hun aanhoudende strijd tegen deze organisatie. Maar Henrie Kamps is klip en klaar: "Dankzij nieuwe donaties kunnen we extra redacteuren werven." Kortom, de twee gaan de komende tijd nog eens extra gas geven.
Inzet van het kort geding van vanochtend: Kamps en Hansen moeten stoppen met hun smaad en laster richting individuele CBR-medewerkers. Op straffe van een dwangsom die "voldoende afschrikwekkend werkt".

Stalken

Het verhaal van Kamps is intussen genoegzaam bekend. Sinds ruim twee jaar voert hij een persoonlijke oorlog met het CBR. Ooit was hij zelf rijschoolhouder, maar nadat hij werd geschorst en bovendien eerder al zijn ex er vandoor was gegaan met een examinator van het CBR duikt hij met grote regelmaat op rond het examencentrum in Enschede.
En ook verschijnen er frequent nieuwe verhalen op een website, waarin Kamps tekeer gaat tegen het CBR.

"Onthutsende docu"

Zijn versie van het verhaal: het gaat hier om journalistiek onderzoek, bedoeld voor een tv-serie. "Een vierdelige onthutsende documentaire", in zijn woorden, "over de misstanden bij het CBR." Kort gezegd: volgens Kamps is het CBR een door en door corrupte organisatie, die de grotere rijscholen bevoordeelt ten opzichte van de kleinere. Onder leiding van D66-coryfee Alexander Pechtold als de kwade genius. En ook Kamps' voormalig geliefde krijgt er op de website flink van langs.

Geroyeerd als journalist

Om die misstanden bloot te kunnen leggen, is het nu eenmaal noodzakelijk dat hij leswagens in beeld brengt. En dat journalistenvakbond NVJ Kamps heeft geroyeerd omdat hij collega-journalisten heeft bedreigd? Hij vindt zichzelf nog altijd journalist. Hij is bezig met onderzoek en is al helemaal geen "jaloerse ex".
Dit voorjaar sleepte het CBR hem een eerste keer voor de rechter, die hem verbood door te gaan op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot een ton. Maar diezelfde rechter bood hem een kleine maas in de wet. Kamps mocht doorgaan met zijn 'journalistieke onderzoek', mits de veiligheid niet in het geding was.

Examens gestaakt

Voor Kamps aanleiding de aflopen maanden de randen van dit vonnis op te zoeken. De situatie liep vorige maand echter dusdanig uit de hand dat het CBR zich genoodzaakt zag drie dagen lang alle geplande praktijkexamens af te gelasten. In totaal 181 examenkandidaten raakten daardoor gedupeerd.
Reden voor het CBR om Kamps en zijn veronderstelde rechterhand andermaal voor de rechter te dagen. Deze keer om de rechter te vragen Kamps en Hansen te doen stoppen met hun acties richting individuele CBR-medewerkers.

'Uit duim gezogen'

Waarop de twee in ellenlange betogen, proberen de kort-gedingrechter ervan te overtuigen dat er weinig tot niets deugt aan de beweringen van het CBR. En dat alles "uit de duim is gezogen". Daarentegen leggen ze zelf alles vast. "Ook deze zitting."
Ruim 200 opgenomen video's rondom praktijkexamens zijn bedoeld voor die "onthutsende documentaire", waarvoor Videoland en "een publieke omroep" interesse zouden hebben. En ja, voor die documentaire is het nu eenmaal nodig dat ze die individuele CBR-medewerkers te spreken krijgen. Eventueel met draaiende camera.

'Oei'

Maar als de kort-gedingrechter kritisch vraagt hoe het zit met de privacy van deze personen. En waarom Kamps een vakantiekiekje van zichzelf met zijn ex op internet publiceert? "Ik was inderdaad de bron van dit verhaal, maar heb het niet geschreven. Zodra ik dat hoorde van die foto, dacht ik: oei. En heb die foto laten verwijderen."
En als de rechter kritisch doorvraagt, stelt Kamps dat ook zij zich in haar beeldvorming laat leiden door het CBR. "Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat u bevooroordeeld bent."

'Geen partners in crime'

Hoewel vrijwel alle verhalen op de website een link hebben met zowel Kamps als Hansen, zeggen beiden geen letter op de site te schrijven. "Soms zijn we wel bron voor de verhalen." En ja, ze mogen nu dan samen in de rechtszaal zitten, volgens Kamps zegt dat helemaal niets. "We zijn geen stelletje en geen partners in crime." Na de zitting reden de twee wel samen in één auto weg. Een passant werd bijna aangereden door het duo.
Oorspronkelijk was de gewraakte website inderdaad van Kamps, maar nadat die zwaar mishandeld zou zijn op het CBR-terrein en daarbij PTSS zou hebben opgelopen, heeft hij er afstand van gedaan. Er zijn nu volgens hem twee of drie parttime-redacteuren die de verhalen schrijven.

'Katvanger'

Dit voorjaar wordt Kamps, die in het Achterhoekse Neede woont, in zijn CBR-offensief sinds dit voorjaar bijgestaan door plaatsgenoot Pascal Hansen. Volgens het CBR is deze Hansen vooral katvanger. Zodat Kamps wat meer in de luwte kan blijven en om te voorkomen dat hij nog meer dwangsommen aan zijn broek kan krijgen.
Maar ook Hansen distantieert zich van de website. Dat onderaan de verhalen staat dat de website een initiatief is van zijn fonkelnieuwe consumentenvereniging? Hansen is daar slechts voorzitter van en weet niet wie de verhalen op de website schrijven.
Het CBR vraagt de rechter een dwangsom op te leggen die "voldoende afschrikwekkend werkt". Maar de twee laten al doorschemeren dat beiden berooid zijn. Kamps komt amper nog in zijn woning in Neede omdat hij naar eigen zeggen geregeld met de dood wordt bedreigd. En ook bij Hansen lijkt als voormalig cliënt van de voedselbank weinig meer te halen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.