Nieuws
Aantal gedupeerden kanaaldrama loopt op naar 450 huishoudens, zoveel gaat dat kosten

Nu de schaderegeling vanwege verzakkingen rondom het kanaal Almelo-De Haandrik verruimd wordt, loopt het aantal gedupeerde huishoudens op naar zo'n 450. De afhandeling van alle schade gaat minstens 60 miljoen euro kosten, schat de provincie. Vandaag werd een nieuw pakket maatregelen bekend voor de honderden gedupeerde huishoudens. Bewoners reageren positief. "We zien echt een verandering."
Een onafhankelijk bemiddelaar, niet moeilijk doen over kleine schades en de mogelijkheid om een zwaar beschadigd huis te verkopen aan de provincie: het zijn enkele maatregelen die de provincie wil nemen voor de schadeafhandeling van de honderden verzakte woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik. Provinciale Staten moeten officieel nog wel instemmen met de plannen, die volgen op het rapport dat Mona Keijzer eerder dit jaar maakte.
Stichting Kant Nog Wal, die honderden gedupeerden bijstaat, reageert positief op de plannen. "We zijn de afgelopen weken flink in overleg geweest met het provinciebestuur en we zien een duidelijke verandering van houding", zegt Peter Blok. Hij is vooral ook blij dat de provincie wil dat de stichting een 'volwaardige gesprekspartner' wordt bij belangrijke beslissingen. "Voorheen was het eenrichtingsverkeer. We informeerden de provincie en er kwam bar weinig terug, maar we merken een verandering op dat gebied."
Dat er een nieuwe gedeputeerde zit - Martijn Dadema nam eerder dit jaar het stokje over van Bert Boerman - heeft volgens Blok ook geholpen. "Ik denk dat het goed is dat er nu een frisse blik is. Natuurlijk, zowel Dadema als Boerman heeft dit geërfd van zijn voorganger, zo reëel moet je ook zijn."

Aanbevelingen overnemen
De provincie neemt bijna alle aanbevelingen over uit het rapport van Mona Keijzer. "We hebben gemerkt dat de schadeafhandeling heel veel bij de inwoners heeft opgerakeld. Dat raakt ons. We vinden het belangrijk om het beter te gaan doen", zegt Dadema.
U wilt een 'onafhankelijk bestuurlijk kopstuk' aanstellen. Wat gaat diegene doen?
Dadema: "We vinden het belangrijk dat we persoonlijker en onafhankelijker de schaderegeling gaan uitvoeren. Het bestuurlijk kopstuk moet iemand zijn die uiteindelijk het besluit neemt over de regeling, ook als discussie is tussen de provincie en de bewoner."
Ook het opkopen van zwaar beschadigde huizen is nu een optie. Is daar veel animo voor?
"Dat moeten we gaan afwachten. Er zijn wel wat mensen van wie we het weten, maar de meeste mensen willen daar gewoon blijven wonen. We gaan zien wat die regeling oplevert."
De schaderegeling wordt ook langer opengesteld. Dat was juni 2020 en wordt september 2023. Hoeveel gedupeerden komen er daardoor bij?
"Er is eigenlijk een groep die te laat was met het indienen, maar die wel schade heeft. We schatten in dat die groep rond de 50 adressen zullen zijn."
En die 50 adressen komen dus bovenop de 400 huishoudens die zich al hebben gemeld?
"Ja, klopt. Die 50 adressen komen ook gewoon in aanmerking voor de afhandeling, volgens de regeling. Dus daar kan ook een schade-expert naartoe om te kijken wat de schade is."
U neemt een heel pakket aan maatregelen. Worden hiermee nou alle problemen opgelost?
"Ik heb goede hoop dat voor een heel groot deel dit echt een oplossing biedt. Door persoonlijke aandacht, ze te helpen door het hele proces te gaan. Ik denk dat het voor veel bewoners een positief effect heeft. We doen het wel binnen de schaderegeling die we hebben afgesproken met elkaar, op basis van de onderzoeken die er zijn gedaan in het gebied. Ik weet ook dat een deel van de bewoners twijfelt aan die onderzoeken, maar daarvoor is ook die onafhankelijk bemiddelaar."
De totale kosten zullen rond de 60 miljoen euro zijn
U geeft bewonersstichting Kant Nog Wal letterlijk een plek aan de tafel waar beslissingen worden genomen. Werd er eerder te weinig naar ze geluisterd?
"Ik kijk naar de toekomst. We willen regelmatiger met de gemeenten en de stichting om tafel zitten, om te kijken hoe het gaat met de uitvoering. We willen constant het sentiment uit het gebied ook op onze tafel te hebben liggen."
Bewoners roepen al jaren dat de schadeafhandeling niet goed verloopt. Dan komt Mona Keijzer met een rapport en kan er wél wat veranderen?
"De Provinciale Staten hebben die signalen van bewoners ook gehoord. Daarom hebben ze in april gevraagd om een bemiddelaar. Dat was de aanleiding dat Mona Keijzer is gevraagd. Ik ben heel blij dat die signalen zijn opgepakt, dat dit rapport er ligt en dat we nu een aantal stappen kunnen zetten in het herstel van vertrouwen."
Wat gaan de extra maatregelen kosten?
"Op basis van wat we nu aanvullend willen, hebben we een inschatting gemaakt. Dat is ongeveer tussen de 13 en 16 miljoen euro, maar er zitten nog veel onzekerheden in. De schade is niet op voorhand te bepalen. Het is een fors bedrag, daarom moeten Provinciale Staten er ook nog over beslissen."
En wat zijn de totale kosten van de schadeafhandeling dan straks?
"We hebben al 45 miljoen euro gereserveerd en daar komt dit nog bovenop. Dus rond de 60 miljoen euro."