Nieuws
Almelose Advocaten komen met 'turbocheck' voor schuldeisers van gestopte bedrijven

Het is de nachtmerrie voor schuldeisers: bij een faillissement met lege handen achter blijven. Met name de zogenoemde turboliquidaties blijken in de praktijk uiterst fraudegevoelig. Een advocatenduo uit Almelo heeft nu een website ontwikkeld, waarmee bedrijven maar ook particulieren kunnen checken of een bankroet correct is afgewikkeld en of er eventueel nog wat te verhalen valt.
Waar normaal gesproken bij een faillissement een curator wordt aangesteld die het bankroet verder afwikkelt, bestaat sinds 1994 de mogelijkheid van een turboliquidatie. Daarbij houdt een onderneming op te bestaan zonder verdere inmenging van een curator.
Met lege handen
De methode wordt in de praktijk volop toegepast. Afgelopen jaar werden ongeveer 46.000 ondernemingen en stichtingen op deze manier beëindigd, veel meer dan via 'gewone' faillissementen, waarvan er zo'n 2.100 waren. De praktijk wijst echter uit dat juist de methode van de turboliquidatie fraude in de hand werkt. Geld en bezittingen zijn spoorloos verdwenen en schuldeisers blijven met lege handen staan.
Sinds vorige week is er een nieuwe wet van kracht die paal en perk moet stellen aan malversaties rond de turboliquidaties. Door deze wet 'Transparante Turboliquidatie' is het bestuur van een gestopte onderneming verplicht om minstens twee jaar lang de financiële stukken openbaar te maken en schuldeisers daarover te informeren. En vooral of de turboliquidatie noodzakelijk was.
'Turbocheck'
Was het voorheen zo dat bij turboliquidaties schuldeisers zelf maar moesten zien aan te tonen dat er nog bezittingen waren, de Almelose advocaten Luc Stortelder en Freerk Bleker van Daniëls Huisman Advocaten hebben nu een speciale 'turbocheck' ontwikkeld.
Schuldeisers kunnen via deze website nagaan of een gestopt bedrijf aan alle verplichtingen heeft voldaan. "Gedupeerden hoeven alleen maar enkele gegevens in te vullen, zoals hun eigen bedrijfsnaam en KvK-nummer, en de gegevens van de geliquideerde onderneming. Wij onderzoeken vervolgens of de turboliquidatie op een correcte wijze is afgewikkeld. De gedupeerde crediteuren ontvangen een kort rapport met een concrete aanbeveling voor vervolgstappen," legt Luc Stortelder uit.
Nieuw hulpmiddel
Nu de nieuwe wet van kracht is geworden, hebben Stortelder en Bleker hun turbocheck online gezet. De advocaat verwacht dat vooral bedrijven gebruik zullen maken van het nieuwe hulpmiddel, maar ook particulieren kunnen dat doen. Bijvoorbeeld doordat ze een aanbetaling hebben gedaan op een besteld product, waarna het bedrijf op de fles gaat. "Ook privépersonen kunnen immers gedupeerd worden."
Idee al langer
Het idee voor de webtool lag er echter al langer, vertelt Stortelder. "We treden allebei op als curatoren bij faillissementen. Wij stoorden ons aan het feit dat er bij turboliquidaties geen controlemechanismes waren. We hebben er altijd wel over gesproken, maar het idee is versterkt door de nieuwe wet. We hebben de afgelopen weken en maanden aan het platform gewerkt, waarna we het nu online hebben gezet."