Nieuws

Man ramt busje van de snelweg, maar weet er niets meer van: OM eist flinke celstraf

Inzittenden ernstig gewond en busje total loss na ongeluk
Inzittenden ernstig gewond en busje total loss na ongeluk © News United / Rens Hulman
'Een totale black-out', zo omschrijft een 32-jarige man uit Soest hoe hij de nacht van 23 april vorig jaar heeft ervaren. Hij reed die nacht van zijn woonplaats naar Schüttorf (Duitsland) en veroorzaakte onderweg twee ongelukken. Het Openbaar Ministerie eist vandaag in de rechtbank dat de man voor vijf maand achter de tralies gezet moet worden voor het ongeluk dat hij veroorzaakte op de A1 bij Bathmen.
Rond zeven uur 's ochtends ging het flink mis. Een witte Range Rover haalde een zwart Opel-busje met hoge snelheid in. De Range Rover sneed de bus af en knalde vervolgens vol tegen de zijkant. Hierdoor sloeg de Opel meerdere keren over de kop en belandde het in de berm. De twee inzittenden, een stel uit Zeeland, raakten door het ongeluk ernstig gewond.
De bus met twee inzittenden vloog meerdere keren over de kop
De bus met twee inzittenden vloog meerdere keren over de kop © News United / Rens Hulman
Uit onderzoek aan de hand van ANPR-camera's is gebleken dat de Range Rover 136 kilometer per uur heeft gereden. Na het ongeluk is de auto doorgereden en tikte het een snelheid van 169 km/u aan.
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Dit is een systeem waarbij camera's worden gebruikt om kentekenplaten automatisch te herkennen.

Door de tijd te meten die een auto nodig heeft om van de ene ANPR-camera naar de andere te rijden, kan de gemiddelde snelheid van een voertuig over een bepaalde afstand berekend worden.

Geheugenverlies

De verdachte beweert zich helemaal niets van het voorval te herinneren. Hij zegt dat hij pas wist dat hij een ongeval had veroorzaakt op de A1 nadat zijn verzekeraar hem had gebeld. "Ik ontving een schademelding van mijn verzekering, dus ik dacht dat het over het ongeluk in Duitsland ging. Ik had geen idee dat ik ook op de A1 een ongeval had veroorzaakt."
Aan de rechter vertelt de man dat hij die nacht is wezen stappen om zijn verjaardag te vieren en rond twee uur 's nachts is thuisgebracht. Hij beweert absoluut geen idee te hebben waarom hij die avond in de auto is gestapt richting Duitsland: "Ik weet niet wat ik in Duitsland deed. Ik had daar helemaal niets te zoeken."
De Soestenaar veroorzaakte in Duitsland rond de klok van tien een tweede ongeluk. Na het incident moest de man blazen, waarbij een alcoholpromillage van 1,39 is vastgesteld. De Duitse politie nam het rijbewijs van de man in en stuurde hem met een taxi terug naar Nederland. De man is voor het ongeluk in Duitsland reeds veroordeeld tot een rijontzegging.

Onder de Loep

Dankzij Onder de Loep, het opsporingsprogramma van RTV Oost, is de politie uiteindelijk op het spoor van de verdachte gekomen. Tijdens een uitzending zijn dashcambeelden van het busje vertoond. Hieruit kwam een stroom van tips. Door deze aanwijzingen is uiteindelijk de witte Range Rover van de verdachte aan het ongeval gekoppeld.

Zwaar gewond

De slachtoffers kwamen vandaag ook in de rechtbank aan het woord. Hun dochter las een brief voor waarin het stel benadrukt dat ze elke dag nog moeten leven met de consequenties van het ongeluk. Onder meer een gebroken nek, gebroken ribben en een klaplong vielen onder de verwondingen. Daarnaast raakte de vrouw het topje van haar middelvinger kwijt.
Het stel was onderweg naar hun vakantiebestemming in Zweden, maar de vakantieplannen vielen volgens de vrouw 'letterlijk en figuurlijk de berm in': "We hadden een vakantie voor tweeënhalve week, niet in Zweden, maar in het ziekenhuis."

De cel in

De officier van justitie stelt vast dat het bewijs aantoont dat het rijgedrag van de verdachte, als roekeloos kan worden bestempeld en neemt het de man ook kwalijk dat hij is doorgereden na het ongeval. De aanklager eist dan ook een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan drie maand voorwaardelijk. Bovendien wil de officier het rijbewijs van de man voor een periode van drie jaar in beslag nemen.
De advocaat van de man is het niet met de eis van het OM eens. Ze zegt dat de dashcambeelden ook kunnen worden opgevat als een inschattingsfout, waardoor er van roekeloos rijgedrag dus geen sprake kan zijn. Daarnaast geeft ze aan dat haar cliënt niet heeft gemerkt dat hij een ongeluk heeft veroorzaakt, en hij daarom ook niet kan worden aangerekend op het doorrijden na het ongeval.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.