nieuws

Vader van Tamara Ernst opgelucht over uitkomst MH17-onderzoek Onderzoeksraad

Hij heeft gehoord waar hij vooraf zo op hoopte. Wim Ernst, vader van MH17-slachtoffer Tamara Ernst uit Zwolle. De bevestiging dat zijn dochter niet of nauwelijks iets heeft gemerkt van de beschieting van het vliegtuig van Malaysian Airlines boven Oekraïne. "Misschien was er alleen even verwarring over wat er gebeurde, maar verder niet."
Wim Ernst was er bij vanmorgen toen de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de onderzoeksresultaten presenteerde aan de nabestaanden van de slachtoffers. "Het was een hele mooie bijeenkomst", vertelt Ernst die op een hele rationele manier kan vertellen wat zijn dochter is overkomen op die 17e juli.

'Spanning van mij afgevallen'

Eerst ging de cockpit eraf en toen ontstond mist in het vliegtuig. De temperatuur was buiten natuurlijk tientallen graden lager dan in het vliegtuig. "Het belangrijkste wat ik er van heb meegekregen, is dat ze er niets maar dan ook niets van hebben meegekregen."
Op die mededeling had Ernst in spanning zitten wachten. "Er is natuurlijk heel veel vooraf verondersteld. Minister Timmermans heeft over een passagier gesproken die nog een zuurstofmasker voor had gedaan. Maar zoals het ons nu verteld is, kan ik het goed accepteren. Er is wel spanning van mij afgevallen."

Opluchting

Die spanning was in de loop van de morgen langzaam toegenomen, op weg naar Den Haag waar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het rapport zou presenteren. "Dat Duitse vliegtuig dat dit jaar in de Alpen neerstortte. De mensen in dat vliegtuig hebben misschien wel 10 minuten zien aankomen wat er ging gebeuren. Dat kun je je niet voorstellen." Het voedt de opluchting bij Ernst dat zijn dochter dat in ieder geval niet heeft hoeven meemaken. 

Strafrechtelijk onderzoek

Maar hoe zit het dan met de schuldvraag? Daar gaf de Onderzoeksraad vandaag geen antwoord op. In tegenstelling tot andere nabestaanden is Ernst daarover niet bijzonder teleurgesteld. "Natuurlijk willen we dat graag weten. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Daaruit moet meer duidelijk worden."
Morgen wacht de nabestaanden opnieuw een emotionele dag. Dan zijn nabestaanden op uitnodiging van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid te gast op vliegbasis Gilze-Rijen. Dan krijgt ook Wim Ernst een animatie te zien waaruit duidelijk wordt wat er met het vliegtuig is gebeurd nadat het werd geraakt door een Buk-raket.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.