Nieuws

'Al scheld je ze verrot, ze lachen zich toch kapot'; Scrooge van Deventer Dickens Festijn neemt na 28 jaar afscheid

De oude Scrooge (Loek van Voorst, rechts) legt zijn mantel over de schouder van de nieuwe Scrooge (Wessel Lindeboom)
De oude Scrooge (Loek van Voorst, rechts) legt zijn mantel over de schouder van de nieuwe Scrooge (Wessel Lindeboom) © RTV Oost / Bart Kieft
Eén keer is hij door een verontwaardigde bezoeker van het Deventer Dickens Festijn bij zijn strot gegrepen. "Die meneer vond het niet leuk wat ik deed", zegt Loek van Voorst (80). Hij is de man die na bijna drie decennia zijn rol als Scrooge, als ouwe chagrijnige vrek tijdens het Deventer winterfeest, opgeeft. "Maar verder: je hoefde je van niemand iets aan te trekken. Al scheld je ze verrot, ze lachen zich toch kapot."
Wisseling van de wacht bij Dickens Festijn Deventer: nieuwe Scrooge en nieuwe queen Victoria
En dat is toch wel het allermooiste van die rol, zegt Van Voorst. "Geen blad voor de mond nemen. Je kunt overal op reageren. Iemand met paars haar beledigen bijvoorbeeld. Dat vind ik wel leuk. Ik heb het altijd met veel liefde gedaan."
Maar nu geeft hij het stokje over aan Wessel Lindeboom (62) en hoeft Loek van Voorst niet meer ieder jaar vanaf de herfst zijn grijs-witte bakkebaarden te laten groeien. "Ik stop zonder pijn in 't hart", zegt Van Voorst. Vlak voor corona had hij al aangegeven te willen stoppen vanwege zijn gezondheid. "Het is ook enorm vermoeiend, maar ze hebben me daarna toch weer overgehaald het te gaan doen. Er was geen opvolger."

Ook afscheid queen Victoria

Maar nu is het definitief, hij heeft de zwarte mantel van Scrooge symbolisch om de nek gehangen van zijn opvolger. Zoals queen Victoria haar prachtige gewaad ook heeft overgedragen aan een opvolger, want ook Bep Spa (20 jaar actief in de rol van queen) stopt ermee. Bep Spa: "Het was fantastisch en zeer eervol om 20 jaar de rol van queen te mogen vervullen. Ook een beetje emotioneel, maar vooral met een blije lach en goeie opvolging."
De oude queen Bep Spa (rechts) wordt opgevolgd door Sandra Nieland
De oude queen Bep Spa (rechts) wordt opgevolgd door Sandra Nieland © RTV Oost / Bart Kieft
Bep Spa wordt als queen opgevolgd door Sandra Nieland. Die zegt: "Ik denk dat ik namens alle Deventenaren spreek als ik zeg dat Bep een fantastische queen Victoria is geweest. Ze heeft hele grote schoenen achtergelaten om te vullen, maar ik ga m'n best doen. Bedankt voor alles."

Primeur Charles Dickens

Voor Adrie van Essen, creatief directeur bij Events Deventer, is de wisseling van de wacht een bijzonder moment. "Maar de karakters tijdens het Dickens Festijn blijven", zegt hij. "Wie het spelen is van ondergeschikt belang, vinden ook de oude Scrooge en - queen." Voor de komende Dickens-editie heeft hij wel een echte verandering in petto: "Charles Dickens zelf zal voor het eerst in de geschiedenis van Dickens in Deventer een personage zijn dat te bewonderen is. Dat is bijzonder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.