Nieuws

Burgerweeshuis en college Deventer staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar over huisvesting

Artist impression van Burgerweeshuis
Artist impression van Burgerweeshuis © Gemeente Deventer
Poppodium Burgerweeshuis en de Deventer Schouwburg kunnen het beste onder één dak in de binnenstad. Daar krijgen de podiumkunsten alle ruimte op een mooie, centrale locatie, aldus burgemeester en wethouders van de stad. Het college stelt de raad voor te kiezen voor deze optie, omdat het volgens hen de beste en een haalbare optie is voor de podia in Deventer.
Het voorstel is geen verrassing, onder meer omdat een haalbaarheidsonderzoek eerder dit jaar al tot deze conclusie kwam. "Na verbouwing van de 9000 vierkante meters krijgen de Deventer Schouwburg en Burgerweeshuis een eigen plek, in de binnenstad, met behoud van hun eigen identiteit", aldus het college van Deventer. "Theater, cabaret en popmuziek komen hiermee op een A-locatie in de stad, bereikbaar en open voor iedereen."
"En door in één cultuurgebouw te investeren in plaats van twee, gaat er minder geld in stenen zitten. Daarmee is dit voorstel ook voor de toekomst, in eventuele financieel krappe tijden, de beste keus." Niet de keuze van poppodium Burgerweeshuis zelf overigens, dat het liefst naar een locatie op het Havenkwartier verhuist. Wat het uiteindelijk gaat worden is nu in handen van de gemeenteraad die naar verwachting eind dit jaar een besluit neemt over het voorstel van het college.
Wethouder Duursma beloofde voor het eind van dit jaar duidelijkheid en die duidelijkheid is er nu. "Voor betrokken instellingen, hun publiek en voor heel cultureel Deventer is het van belang om de toekomst in te kunnen. Het besluit levert een wezenlijke bijdrage aan het cultuurbeleid en het vraagstuk van de podiumkunsten in Deventer. Hier ligt een voorstel met een duidelijke richting waarmee er een cultureel hart ontstaat op een heel mooie locatie, daar ben ik van overtuigd."
Naast dat één bruisend cultuurgebouw aan de Keizerstraat volgens het college inhoudelijk de beste keus is, past het financieel binnen de begroting. Bij de verbouwing van de locatie Keizerstraat kan de bijbehorende jaarlijkse subsidie voor de Schouwburg en het Burgerweeshuis ruim opvangen worden binnen de gemeentelijke begroting.
Voor vestiging van Burgerweeshuis op het Havenkwartier is dat anders: daarvoor zijn de investeringskosten gestegen van 15,2 miljoen naar 17,1 miljoen euro. De jaarlijks benodigde subsidie aan Burgerweeshuis was in de plannen al gestegen van ruim 5 ton nu, naar 1,4 miljoen euro op locatie Burgerhaven. Daar zou dan jaarlijks (structureel) nog een bedrag van rond de anderhalve ton aan subsidie bij moeten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.