Nieuws

Universiteit Twente helpt mee met mega-onderzoek naar artrose: "Dit is heel hard nodig"

Nico Verdonschot is hoofdonderzoeker en hoogleraar orthopedische biomechanica
Nico Verdonschot is hoofdonderzoeker en hoogleraar orthopedische biomechanica © RTV Oost
Nederland telt bijna anderhalf miljoen artrosepatiënten. De verwachting is dat artrose in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland is. Het TechMed Centrum van Universiteit Twente doet daarom mee aan een groot onderzoek naar artrose. Vijfhonderd patiënten worden door de onderzoekers vijf jaar lang gevolgd.
Volgens hoofdonderzoeker Nico Verdonschot is het onderzoek heel hard nodig. “Als we niets doen dan hebben we in 2040 2,5 miljoen mensen die pijn ervaren, mobiliteitsproblemen hebben en niet meer goed mee kunnen doen in het sociale leven.”

Flinke subsidie

Het onderzoeksproject heet TopTreat en begint in januari. “We hebben in Oost-Nederland met ziekenhuizen en bedrijven een soort consortium gebouwd: het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie (ICMS). Hierdoor zijn we in staat geweest om een flinke subsidie binnen te halen.”
Het onderzoek bestaat uit twee aspecten. “In eerste instantie willen we weten hoe de patiënt de artrose ervaart. Twee mensen kunnen dezelfde artrose hebben, maar de ene kan dit ervaren als zeer beperkend terwijl de andere gewoon nog meedoet in de samenleving. Daarnaast willen we ook technologisch onderzoek doen. Dat is bijvoorbeeld bloedonderzoek."
UT helpt mee met mega-onderzoek naar artrose: "Dit is heel hard nodig"

Op maat gemaakt

De behandeling bij artrose is momenteel bij de meeste patiënten hetzelfde. Dat levert volgens Verdonschot niet altijd de beste resultaten op. “Mensen reageren heel verschillend op de standaard behandeling. Waar we naartoe moeten is een behandeling die veel meer op maat gemaakt is voor de patiënt.”
Bij het onderzoek is de patiënt dan ook nauw betrokken. “Iedere onderzoeker krijgt een patiënt als een soort van buddy. Zo weten we zeker dat het onderzoek voor de patiënt relevant blijft. Door alle data vanuit het onderzoek te combineren, kunnen we precies uitzoeken welke behandeling voor welke patiënt het beste is.”

Altijd pijn

De 78-jarige Herman Asbreuk uit Losser weet als geen ander wat voor effect artrose kan hebben op het dagelijks leven. “Toen ik zeven jaar was, had ik al veel pijn in mijn knieën. Ik wilde graag op voetbal, maar dit kon niet omdat het teveel pijn deed. Het is iets wat je je hele leven al meedraagt.” Inmiddels heeft Herman leren leven met de pijn. “Je kunt het beste in beweging blijven. Als je stil gaat zitten, wordt het alleen maar erger.” Hij doet daarom ook veel vrijwilligerswerk in de buurt.
Op latere leeftijd heeft Herman meerdere heup- en knieoperaties ondergaan. “Sinds die tijd is de pijn weg, dat bevalt goed.” Maar ook in de rest van zijn lichaam heeft Herman last van artrose. “Het kraakbeen in mijn pols zit op de verkeerde plek. Dat doet pijn als ik bijvoorbeeld over een klinkerstraat fiets en het stuur voel bibberen.”
De 78-jarige Herman Asbreuk uit Losser heeft al vanaf jonge leeftijd last van artrose
De 78-jarige Herman Asbreuk uit Losser heeft al vanaf jonge leeftijd last van artrose © RTV Oost

Afleiding zoeken

Volgens Herman is het ontzettend belangrijk dat er meer onderzoek komt. “Ze zijn er al tientallen jaren mee bezig en er zijn nauwelijks stappen vooruit gemaakt. Het is heel moeilijk om voor artrose een goed medicijn te vinden. Ik heb mijn hele leven lang alleen maar pijnstillers gehad.” Ondanks de tegenslagen blijft Herman altijd positief. “Als ik het er moeilijk mee heb, dan probeer ik afleiding te zoeken. Ik blijf niet in het probleem zitten. Het wordt toch niet anders.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.