Nieuws

Omstreden website rond stalkende ex-rijschoolhouder trekt verhalen terug

Henrie Kamps moest gisteren samen met bondgenoot Pascal Hansen voor de rechter verschijnen.
Henrie Kamps moest gisteren samen met bondgenoot Pascal Hansen voor de rechter verschijnen. © Frans Nikkels
De omstreden website rond de stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps heeft na het kort geding van gisteren met onmiddellijke ingang een groot aantal verhalen teruggetrokken. Het gaat om 28 publicaties waarin individuele medewerkers van het CBR met naam en toenaam werden genoemd en hun foto's te zien waren. CBR-criticus Henrie Kamps en zijn bondgenoot Pascal Hansen werden hiervoor gisteren voor de rechter gesleept.
Opmerkelijk moment tijdens die rechtszaak. Als de rechter kritisch doorvraagt wie van de twee heren een speciek verhaal heeft geschreven over een CBR-medewerker laat Kamps zich spontaan ontvallen: "Dat heb jij toch geschreven!" Waarop Hansen zichtbaar uit het lood geslagen op zijn stoel ongemakkelijk heen en weer schuift.

'We schrijven niet zelf'

De twee heren, beiden uit het Achterhoekse Neede, hebben namelijk even daarvoor hun betrokkenheid bij de website Rijvisie nog zoveel mogelijk proberen af te zwakken. Hun naam duikt weliswaar in vele verhalen op en ze zijn inderdaad veelvuldig de bron, maar ze ontkennen bij hoog en laag dat ze zelf verhalen schrijven voor dit platform, dat door het CBR wordt gezien als een smaad- en lasterwebsite.
De redactie van de omstreden website Rijvisie heeft na de rechtszaak meteen 28 verhalen verwijderd.
De redactie van de omstreden website Rijvisie heeft na de rechtszaak meteen 28 verhalen verwijderd. © Rijvisie.nl

Verbod opleggen

Het CBR zegt er geen moeite mee te hebben dat Kamps en Hansen, die zichzelf journalist noemen, kritiek hebben op de organisatie, maar wil niet dat ze nog langer hun pijlen op individuele medewerkers richten. Zo wordt via de website niet alleen de oproep gedaan om de woonadressen van een vijftal medewerkers te achterhalen, maar wordt ook gedreigd ze met draaiende camera thuis op te zoeken.
Reden voor het CBR een kort geding tegen Kamps en Hansen aan te spannen en de rechter in kort geding te vragen om beide heren een verbod op te leggen, op straffe van een dwangsom die "voldoende afschrikwekkend werkt". De zaak diende gisteren voor de rechtbank in Zutphen.

'Onthutsende docu'

Diezelfde Kamps en Hansen zijn reeds enige tijd bezig met het achtervolgen van examenritten rond het CBR-examencentrum in Enschede. Ze zeggen bezig te zijn met journalistiek onderzoek naar misstanden en grootschalige corruptie binnen het CBR, met D66-coryfee en CBR-voorzitter Alexander Pechtold als kwade genius.
Dat doen ze voor een vierdelige "onthutsende" vierdelige docuserie die later moet worden uitgezonden, 'door Videoland of een publieke omroep", aldus Kamps tijdens het kort geding.

'Geen jaloerse ex'

Tijdens deze rechtszaak draait het echter allemaal om de anti-CBR website Rijvisie.
Uit gegevens van de KvK blijkt dat de naam Rijvisie nog altijd officieel is gekoppeld aan de ex van Kamps. Zij verliet hem ooit en ging verder met een CBR-examinator, maar Kamps benadrukte tijdens de rechtszaak nog eens dat hij geen jaloerse ex is en dat de liefdesbreuk beslist niet zijn voornaamste drijfveer is voor zijn kruistocht tegen het CBR.
Kamps legde de rechter uit dat Rijvisie na de scheiding op zijn naam kwam te staan en dat hij daar aanvankelijk inderdaad voor schreef, maar dat hij daarmee is gestopt nadat hij op het terrein van het CBR zwaar zou zijn mishandeld. Vervolgens zouden enkele vrijwilligers hem hebben benaderd met de vraag of ze de website mochten voortzetten. Sindsdien wordt die volgeschreven door "twee of drie parttimers".

Afstand nemen

Ook Hansen nam afstand van de website. De vermelding dat de website een initiatief is van de in 2023 door hem opgerichte consumentenvereniging VCBA, waarvan hij tevens voorzitter is, zegt volgens hem niets. Hij schrijft de gewraakte verhalen niet, zegt hij.
De spontane ontboezeming van Kamps even later dat Hansen een specifiek verhaal heeft geschreven, kon dan ook niet op een ongelukkiger moment, uitgerekend ten overstaan van de rechter.

'We nemen alles op'

Kort na de rechtszaak al verschijnen er op de website meerdere verhalen, met citaten van Kamps, waarin hij het opneemt voor zijn strijdmakker Hansen. Onder meer noemt hij het "onthutsend hoe Pascal door de rechter werd behandeld (...), dat verdient hij niet". Maar voegt hij er tegelijk enigszins triomfantelijk aan toe: "Mooi materiaal voor de docu".
Tijdens de rechtszaak verklaarden ze namelijk al dat ze alles zouden vastleggen. Als ze daarmee video-opnames bedoelen is dat tegen alle gedragscodes. Het is in de rechtszaal verboden om zonder toestemming opnames te maken.
Hoewel Kamps tijdens de rechtszaak nog strijdlustig liet weten dat ze nieuwe donaties binnen hadden, waarmee ze extra verslaggevers konden aannemen voor hun journalistieke onderzoek, lijkt het kort geding er met name bij Hansen flink in te hebben gehakt. Nog in de loop van de avond worden 28 verhalen teruggetrokken.

Verhalen verwijderd

De redactie van Rijvisie meldde gisteravond op de website dat ervoor is gekozen de bewuste verhalen terug te trekken, omdat Hansen tijdens de rechtszaak geen eerlijke kans zou hebben gekregen op een eerlijke verdediging.
Over die verhalen concludeert de redactie: "Wij kunnen niet anders constateren dan dat hij binnen de gedragsregels onderzoek heeft gedaan naar de zwendel met examencapaciteit en andere misstanden vanuit het CBR."
Niettemin is besloten tot de "voor ons ongebruikelijke maatregel" de verhalen van de website te verwijderen. "De redactie wil Pascal hiermee vrijwaren van de mogelijke gevolgen van publicaties die buiten zijn invloedssfeer om gedaan zijn."
De rechtbank doet 30 november uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.