nieuws

Kamervragen over aanpassing Natura 2000-plan Dinkelland door het Rijk

Gemeentehuis Dinkelland in Denekamp
Gemeentehuis Dinkelland in Denekamp
Er zijn Kamervragen gesteld over de aanpassing van de plannen voor het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek in Dinkelland. Het Rijk besloot onlangs dat er tientallen hectares bos geplant moet worden maar dat werd volgens wethouder Kleissen van Dinkelland niet met hem of de provincie overlegd. Ook het CDA in de Tweede Kamer heeft nu kritiek op de aanpak van de staatssecretaris.Â
Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek zijn aangewezen als Natura 2000-gebied, wat betekent dat er belangrijke natuurwaarden zijn die beschermd moeten worden. Al jaren werken Dinkelland, de provincie en andere partijen in het gebied samen aan plannen om dat voor elkaar te krijgen. Daarvoor moet ook veel overlegd worden met bijvoorbeeld boeren, die te maken krijgen met strengere regels. 

Stikstof verminderen

Onlangs besloot het ministerie van Economische Zaken dat er tientallen hectares bos geplant moeten worden in het gebied. Volgens het Rijk is dat nodig om de hoeveelheid stikstof in de regio te verminderen.
Dinkelland reageerde boos. Volgens de gemeente is er helemaal geen overleg geweest en de wethouder zegt dat hij in de krant moest lezen dat de plannen gewijzigd waren. "Op deze manier ga je niet met elkaar om", zei wethouder Kleissen vorige week

Kamervragen over gang van zaken

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. "De wijze van communicatie kan zo echt niet. Boeren voelen zich overvallen door de Rijksoverheid." Het Kamerlid wil van de staatssecretaris weten waarom de plannen zijn gewijzigd en waarom de provincie en de gemeente Dinkelland daar niet over geïnformeerd zijn. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.