Nieuws

Nalezen | Zo ging Overijssel naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen

Feest bij BBB in Bathmen
Feest bij BBB in Bathmen © ANP
Overijssel ging vandaag naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het liveblog is inmiddels gesloten. Lees hieronder terug hoe Overijssel naar de stembus ging, de reacties van de politieke partijen en al het andere verkiezingsnieuws.

23.45 uur | Bekijk de verkiezingsuitslag in jouw gemeente

Zwartewaterland was woensdagavond de eerste Overijsselse gemeente die de verkiezingsuitslag bekendmaakte. De PVV is er de grootste partij, SGP eindigt tweede en NSC derde. Bekijk de verkiezingsuitslag in andere Overijsselse gemeenten:

23.00 uur | Feest bij BBB

'Sweet Caroline' klinkt het in Bathmen, waar Caroline van der Plas en haar partijgenoten vieren dat ze 7 zetels hebben binnengehaald:
BBB viert zetelwinst in Bathmen met 'Sweet Caroline'

22.30 uur | NSC en BBB willen meeregeren

De twee Overijsselse partijen NSC van Pieter Omtzigt uit Enschede en BBB van Caroline van der Plas uit Deventer willen allebei het kabinet in. BBB ziet een samenwerking met de PVV wel zitten. Omtzigt noemde in zijn speech niet de naam van Geert Wilders, maar hij zei wel "over zijn schaduw heen te willen stappen":

22.00 uur | Welke Overijsselaars in Tweede Kamer?

Door de monsterzege van de Partij voor de Vrijheid (PVV) is de Tweede Kamer binnen handbereik voor vier PVV-kandidaten uit Overijssel. Wie dat zijn - en welke Overijsselse kandidaten nog meer in de Kamer komen - lees je in onderstaand artikel.

21.30 uur | NSC trots

"Een nieuwe periode gaat beginnen", zegt Nicolien van Vroonhoven van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in een eerste reactie op de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS en RTL. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt uit Enschede zou in één klap 20 zetels krijgen in de Tweede Kamer. De nummer twee op de lijst van de partij is "blij en trots".
Van Vroonhoven noemt de winst van de PVV een "gigantische schok". Ze wil niet zeggen of de partij blijft bij het uitsluiten van de PVV. Daar zal Omtzigt later wat over zeggen, zegt ze. Omtzigt hield de kaarten tegen de borst als het ging om coalitievorming. Alleen samenwerking met de PVV zag hij niet zitten zolang die partij tegen de Grondwet ingaat.
Op de lijst van NSC staan ook Overijsselaars Eddy van Hijum uit Laag Zuthem (plek 6) en Isa Kahraman uit Rijssen (plek 16).

21.15 uur | BBB blij

Lijsttrekker Caroline van der Plas van de BBB is heel blij met de 7 zetels die BBB volgens de eerste exitpoll woensdagavond zou krijgen. Ze viel haar medekandidaat Mona Keijzer in de armen.
Mona Keijzer (links) met Caroline van der Plas
Mona Keijzer (links) met Caroline van der Plas © ANP
De zaal juichte luid toen de 7 zetels werden genoemd. Eerder ging ook een gejuich op om het verlies aan zetels bij de Partij voor de Dieren. De winst van PVV zorgde voor een schok in de zaal. "We doen gewoon mee met 7 zetels. We gaan gewoon de coalitieonderhandelingen in. Ik heb er 100 procent vertrouwen in dat wij ook in een coalitie zullen komen," zei lijsttrekker Caroline van der Plas.
Of de partij met de PVV, die in de exitpoll de grootste wordt met 35 zetels, in een kabinet zal stappen hangt volgens Van der Plas af van de houding van PVV-leider Geert Wilders. "De 2,5 miljoen mensen die op de PVV hebben gestemd kunnen we niet negeren. Daar gaan we serieus mee om. Hij heeft zich milder opgesteld, heeft een aantal dingen beloofd. Het hangt ervan af of hij een aantal dingen wil inleveren. Hij wil de koran verbieden, dat is een hellend vlak, dan kunnen we ook de bijbel gaan verbieden."
Voor Cor Pierik uit Genemuiden wordt het nog even spannend. Hij staat op plek 6.
Spannende uren voor nummer 6 Cor Pierik

21.00 uur | Exitpoll

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders gaat aan kop in de exitpoll die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL heeft gehouden. Volgens deze eerste indicatie van de verkiezingsuitslag komt de PVV op zo'n 35 zetels uit.
Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt in deze exitpoll als vierde partij uit de bus met 20 zetels. BBB staat op 7 zetels.

20.45 uur | Volle zaal bij NSC in Enschede

De verkiezingsavond van Nieuw Sociaal Contract (NSC) vindt plaats in het Wilminktheater in Enschede. De zaal is intussen flink gevuld met genodigden en veel media.
Volle zaal NSC in Enschede
Volle zaal NSC in Enschede © RTV Oost

20.10 uur | Stembureau in het donker

Een deel van Dedemsvaart is vanavond getroffen door een stroomstoring. Daardoor is het ook donker op het stembureau bij voetbalvereniging DVC.
Stembureau in Dedemsvaart in het donker
Stembureau in Dedemsvaart in het donker © Gert Stegeman

19.55 uur | Oude stempas in Enschede

Een woeste stemmer vandaag in Enschede. Hij kreeg een verkeerde stempas en mocht dus niet stemmen.
Verkeerd stembiljet in Enschede
Verkeerd stembiljet in Enschede © Ingezonden

19.45 uur | Caroline van der Plas oefent alvast

19.30 uur | Een hele belangrijke taak

Deze vrijwilliger van het stembureau in Heino heeft een hele belangrijke taak.
De stembiljetstamper!
De stembiljetstamper! © Ingezonden foto

18.45 uur | Hier kun je stemmen

Moet je nog stemmen? Dan heb je nog iets meer dan twee uur de tijd. Om 21:00 uur sluiten de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Rond die tijd volgt ook de eerste exit-poll, met de voorlopige uitslag.

18.30 uur | Lange rijen in Borne

In Borne staan er nog lange rijen voor het stembureau.
Rijen voor het stembureau in Borne
Rijen voor het stembureau in Borne © RTV Oost

17.45 uur | Opkomst tot 17.45 uur 50 procent, lager dan 2017

Tot 17.45 uur heeft 50 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Dat is lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017: toen was het percentage op hetzelfde tijdstip 55 procent.
In 2021 waren er ook landelijke verkiezingen, maar vanwege de coronapandemie kon er drie dagen gestemd worden en waren er andere bijzonderheden zoals onder meer een groter aantal briefstemmen. Om een goede vergelijking te maken is er daarom gekozen om de cijfers naast die van 2017 te leggen.

16.55 uur | Zwolse Pascale vouwt boot van stembiljet

Pascale Tichelaar uit Zwolle is een creatieve stemmer. Zij vouwt het stembiljet niet op zoals je dat normaal gesproken zou doen, maar ze maakt er een boot van. "Hopelijk zinkt het nieuwe kabinet niet snel", zegt ze al lachend.
Hoe belangrijk stemmen ook is, het blijft 'saai' een bolletje rood inkleuren en het biljet weer opvouwen. "Daarom wilde ik iets creatiefs. Normaal gesproken schilder ik, maar dat mag niet op het formulier. Origami mag wel. Hopelijk is mijn stem nog wel geldig”, aldus de goedlachse Zwolse.
Kijk in de video hoe dat vouwen ging:
Zwolse Pascale vouwt boot van stembiljet

16.08 uur | Opkomst 40 procent

Zo'n 40 procent van de kiesgerechtigden had vandaag om 15.45 uur zijn stem uitgebracht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, waar de NOS en RTL Nieuws over schrijven. Twee uur eerder, om 13.45 uur, was de totale opkomst naar schatting 28 procent.
Het opkomstpercentage om 15.45 uur is iets lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen op hetzelfde tijdstip 43 procent van de kiesgerechtigden had gestemd.
In 2021 waren er ook verkiezingen voor het parlement, maar toen waren de verkiezingen door corona verspreid over drie dagen en konden 70-plussers ook per brief stemmen. Daarom zijn de opkomstpercentages volgens Ipsos niet goed vergelijkbaar met die van twee jaar geleden.

16.00 uur | Burgemeester deelt snoepgoed uit

Burgemeester Maarten Offinga van Hardenberg vindt het maar niks dat hij op kantoor zit, terwijl er op deze verkiezingsdag honderden vrijwilligers bij stembureaus druk zijn.
Daarom crosst hij in zijn auto alle 49 stemlokalen langs om wat lekkers te brengen:
Burgemeester Offinga deelt pepernoten uit bij stemlokalen

15.30 uur | Stemmen in De Adelaarshorst

Deventenaren kunnen vandaag hun stem uitbrengen in het supportershome van Go Ahead Eagles. "Mooi dat dit kan bij mijn cluppie", zegt een lid van het stembureau en die-hard Go Ahead-fan.
De voetbalclub heeft een stembureau, waarmee het de maatschappelijke betrokkenheid wil laten zien. Het stembureau moet ook voor een binding met de omliggende wijk zorgen. "We zijn meer dan voetbal", zegt Marco Smit, voorzitter van de supportersvereniging van Go Ahead Eagles.
Hij noemt het 'clubliefde':
Stemmen in stadion Go Ahead Eagles: "Dit is clubliefde"

15.00 uur | Kwart Enschedeërs heeft gestemd

In Enschede, de stad van Pieter Omtzigt, had vanmiddag om een uur 23 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. In Almelo bedroeg het opkomstpercentage om elf uur vanochtend 14 procent, in Hengelo 15 procent.
Tot kwart voor twee vanmiddag had 28 procent van de stemgerechtigden in Nederland zijn stem uitgebracht, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Het percentage is lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017: toen lag het opkomstpercentage na het middaguur op 33 procent.

13.39 uur | Toch niet iedereen welkom in het stemlokaal

De verkiezingen zijn het feest van de democratie. Toch viert niet alles en iedereen mee. Want minderjarigen mogen niet stemmen en honden zijn niet welkom in het stembureau.
Bij stemlokaal de Stadkamer in Zwolle is men echter niet voor één gat te vangen. Voorzitter Johan Deij stapte namelijk even naar buiten met de hond, zodat het baasje in alle rust zijn stem kon uitbrengen.
Het baasje kon in alle rust zijn stem uitbrengen

12.18 uur | Slecht zicht? De stemmal brengt uitkomst

In de bibliotheek van Goor kunnen mensen vandaag gebruik maken van de zogenaamde stemmal. Door deze mal kunnen mensen mensen met beperkt zicht makkelijker hun stem uitbrengen.
Marije Averdijk is een van de mensen die gebruikt maakt van deze mal: “Het is een soort van grote plank waar je het stembiljet onderlegt. Je kunt op de mal voelen waar op het biljet de kandidaat staat op wie je wil stemmen. Nu hoef ik nooit meer te twijfelen of ik wel het juiste vakje heb aangekruisd.”
Toch heeft ze nog een kleine opmerking: “Je weet niet hoe je het grote biljet moet opvouwen als je het niet goed kan zien. Als ik het verkeerd opvouw, kunnen mensen zien wat ik heb gestemd”, aldus Marije.
De stemmal brengt voor vele mensen uitkomst
Marije Averdijk met de stemmal
Marije Averdijk met de stemmal © RTV Oost / Leroy Vugteveen

12.00 uur | Met de boot naar de bus

Diep verstopt in Nationaal Park De Weerribben ligt Kalenberg. Hier gaan de mensen op een wel heel bijzondere manier naar de stembus, namelijk met een fluisterboot: “Praktisch en leuk, we leven hier op en met het water”, zegt de kapitein.
De koers van de boot? Toch wel links georiënteerd’, zeggen de opvarenden. Bij hen speelt de natuur een grote rol: “We leven er namelijk middenin.”
De buren gaan in een fluisterboot richting de stembus
De buren gaan in een fluisterboot richting de stembus © RTV Oost / Bart Kieft

11.42 uur | Enschedese studenten druk in het stemlokaal

Studenten Ilse en Sara zijn druk aan het werk in het stemlokaal in de Museumfabriek in Enschede, de plek waar NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt vanmorgen zijn stem heeft uitgebracht.
Klik hieronder om te zien hoe de twee het werk op deze bijzondere locatie ervaren.

11.33 uur | Automaatje brengt mensen naar de stembus

Een mooi initiatief. Normaal brengt Automaatje van de ANWB mensen die slecht te been zijn naar het ziekenhuis of het gemeentehuis. Maar vandaag rijden de auto's ook rond om mensen naar het stemlokaal te brengen.
Een van deze chauffeurs is Janny. Zij rijdt vandaag in Wierden om mensen naar het stemlokaal te brengen. Zojuist bracht ze Hermien naar het stembureau in de Kluinveenschool in Wierden. "Ik sla gelijk twee vliegen in één klap, want ik heb net zelf ook gestemd", aldus Janny.
Automaatje brengt ouderen naar de stembus

11.13 uur | Opkomst Borne en Haaksbergen

Waar volgens onderzoeksbureau Ipsos landelijk veertien procent van de stemgerechtigden deze ochtend de gang naar het stembureau heeft gemaakt, zijn de inwoners van Borne iets actiever. Daar heeft om half elf vanmorgen al bijna 14,8 procent van de kiezers een vakje rood gekleurd. Dat betekent dat ruim 2100 Bornenaren het stembureau hebben bezocht.
In Haaksbergen ligt het opkomstpercentage, gemeten om tien uur vanmorgen, iets lager. Daar had 11,75 procent van de kiezers het stembiljet ingevuld. De stemgerechtigden in Staphorst zijn iets fanatieker, daar was het opkomstpercentage om tien uur 12,7 procent.

11.00 uur | Jonge bezoekers in stemlokaal Steenwijkerwold

Jong bezoek bij het stembureau in het multifunctioneel centrum Hoogthij in Steenwijkerwold. Leerlingen van groep 7 en 8 konden zien hoe stemmen in het echt gaat en kregen uitleg over het stemproces. Vandaag gaan de kinderen ook in hun eigen klas stemmen. Niet op de landelijke partijen maar op partijen die ze zelf hebben opgericht.
Het Jeugdjournaal maakte eerder deze week een reportage in de klas van Juf Patricia:
Verkiezingskoorts op de Don Boscoschool in Steenwijkerwold

10.55 uur | Burgermeester Hardenberg legt medewerkers stembureaus in de watten

Burgermeester Offinga van de gemeente Hardenberg brengt een bezoekje aan alle 49 stembureaus die zijn gemeente rijk is. Bij elke stop deelt de burgervader iets lekkers uit voor bij de koffie.
De pepernoten gaan er in als zoete koek
De pepernoten gaan er in als zoete koek © RTV Oost / Jauke Boerma

10.30 uur | Caroline van der Plas brengt haar stem uit

In het NaoberLOOkaal in Bathmen heeft BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas zojuist haar stem uitgebracht. Ze geeft aan op zichzelf te hebben gestemd. Dit deed ze onder het toeziend oog van de pers.
"Ik denk dat wij de peilingen wel gaan verslaan, dat we meer zetels gaan halen dan dat de peilbureaus verwachten. Ik ga uit van tussen de tien en twaalf zetels", zegt Van der Plas.
Ook is ze blij dat de campagne is afgelopen: "Het was wel heel erg zwaar, ik ben blij dat het erop zit. Zo meteen ga ik nog even de stad in want ik ben nog niet helemaal tevreden over mijn kleding. Daarna ga mooi even wat rust pakken", geeft de lijsttrekster aan.
Van der Plas stemt in het NaoberLOOkaal in Bathmen
Van der Plas stemt in het NaoberLOOkaal in Bathmen © RTV Oost / Arnoud de Vries

10.15 uur | Keuzestress? Wij helpen!

Nog steeds geen keuze kunnen maken op wie u nou gaat stemmen deze verkiezingen? RTV Oost heeft alle Overijsselse kandidaten nog even voor u op een rijtje gezet:

8.40 uur | Pieter Omtzigt stemt in Museumfabriek Enschede

Zojuist heeft Pieter Omtzigt tussen de schilderijen van de Museumfabriek in Enschede zijn stem uitgebracht. Het museum staat volgepakt met nationale- en internationale pers.
"Het is afwachten vandaag. We kunnen nu niet veel meer doen", aldus de lijsttrekker van NSC. Op de vraag op wie hij heeft gestemd zegt de Enschedeër dat hij zijn stem heeft uitgebracht op Wahhab Hassoo, de nummer 40 op de lijst.
"Het is een hoopvol gevoel", zegt Omtzigt:
Omtzigt geeft aan de volste vertrouwen te hebben in de kiezer

7.55 uur | Alwin te Rietstap stemt al vroeg met zijn gezin

Alwin te Rietstap, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie en wethouder van de gemeente Hardenberg, heeft zojuist samen met zijn gezin gestemd. Dit deed hij in het dorpshuis van Kloosterhaar.
Op de vraag naar zijn stemkeuze reageert de wethouder: "Dat ga ik nog niet verklappen.", maar toch kan hij een tipje van de sluier prijsgeven: "Mijn stem is in ieder geval wel regionaal."
Te Rietstap was eerder te gast bij Het Stemlokaal. In dit programma maakte hij zich onder andere duidelijk dat hij hoopt vanuit Den Haag de verbinding met 'de regio' te kunnen herstellen.
Te Rietstap hoopt snel een plekje in de Tweede Kamer te kunnen bemachtigen
Te Rietstap hoopt snel een plekje in de Tweede Kamer te kunnen bemachtigen © RTV Oost / Jauke Boerdam
Te Rietstap bracht al vroeg zijn stem uit

7.30 uur | Al flink druk op stembureau station Zwolle

Het loopt al storm bij het stembureau op het station van Zwolle. Hier gingen de stembussen niet om 07.30 uur, maar om 06.45 uur al open zodat mensen al voordat ze naar het werk gaan hun stem kunnen uitbrengen.
In alle vroegte werd er op station Zwolle gestemd
De mensen staan al vroeg in de rij
De mensen staan al vroeg in de rij

7.00 uur | Zo stemde Overijssel in 2021

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 stemde ruim een derde van de inwoners van de gemeente Tubbergen op het CDA. De verwachting is dat dat deze verkiezingen flink anders wordt. Verder was twee jaar geleden de VVD de grootste partij in veel Overijsselse gemeenten.
Benieuwd hoe er in 2021 in jouw gemeente werd gestemd? Bekijk het kaartje:

6.00 uur | Kleinste stembureau weer in Marle

Het kleinste stembureau van Nederland staat ook dit jaar weer in Marle (Olst-Wijhe), in de huiskamer van Wim Westhoff. De voorzitter van het stembureau zit vanaf 7.30 uur 'tot het bittere eind' (21:00 uur) klaar met vrijwilligers.
De woning is al sinds 1948 een stembureau. Het ligt in tegenstelling tot Olst en Wijhe namelijk aan de westelijke oever van de IJssel. Om te voorkomen dat de kiezers uit Marle de rivier moeten oversteken, wordt er altijd een apart stembureau ingericht in het huis.
Kleinste stembureau van Overijssel, in Marle
Kleinste stembureau van Overijssel, in Marle © ANP

0.00 uur | Eerste stemmen uitgebracht in Zwolle

In studentencafé het Vliegende Paard Zwolle stond vannacht tussen 0:00 en 2:00 uur een mobiel stembureau. De Zwolse burgemeester Peter Snijders was de eerste Nederlander die zijn stem uitbracht. Ook nachtburgemeester Rowan van Drogen was aanwezig. In totaal hebben zo'n tweehonderd mensen vannacht al hun stem uitgebracht.
bekijk hier onze video over het nachtelijke stemmen
In Zwolle wordt als eerste in Nederland gestemd

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.