Nieuws

Stokoud en piepjong tegelijk: 100-jarige harmonie Diepenveen springlevend door enorme aanwas van jeugd

Dirk (14) speelt trompet in het grote orkest van de 100-jarige harmonie Sempre Crescendo in Diepenveen
Dirk (14) speelt trompet in het grote orkest van de 100-jarige harmonie Sempre Crescendo in Diepenveen © RTV Oost / Bart Kieft
De 15-jarige Tijs drumt bij de 100-jarige dorpsharmonie Sempre Crescendo in Diepenveen en is daar trots op. Met twintig andere jongeren is hij goed vertegenwoordigd in de harmonie, met in totaal zestig leden. "Oubollig? Dat was 100 jaar geleden", zegt voorzitter Karin van Berkel lachend. "Niets is leuker dan jeugd weer enthousiast maken voor de muziekvereniging. Daar steken we veel tijd en energie in."
Het maakt dat Sempre Crescendo een bloeiende, eigentijdse vereniging is, waar veel andere muziekverenigingen juist grote moeite hebben om vitaal te blijven. Van Berkel: "We vinden het belangrijk dat er altijd jeugd opgeleid wordt. Dat is één van de speerpunten van onze club."

Basisscholen

Sempre Crescendo doet dat bijvoorbeeld door heel intensief met de basisscholen in het dorp Diepenveen samen te werken. Er is een speciaal programma voor opgezet dat in de groepen 3 tot en met 8 wordt ingezet.
"Maar speerpunt is de muziekles met een instrument van 6 weken in groep 6. Daar komt dan een blazersklas uit voort die een optreden voor de ouders geeft. Verzorgd door onze muziekdocenten", zegt Van Berkel. "En in dit jubileumjaar hebben we een muziekmaakmiddag georganiseerd. Met workshops en optredens van de jeugd."
Dorpsharmonie in Diepenveen 100 jaar: stokoud en springlevend tegelijk
Drummer Tijs zegt: "Er is ook een slagwerkgroep en jeugdorkest bij deze harmonie. Echt heel vet. En hoe beter je speelt, hoe sneller je naar het grote orkest gaat." Zelf speelt hij inmiddels bij de 'grote jongens', als drummer, maar ook als tweede dirigent. "Want hoe sneller ik speel, hoe sneller het orkest gaat spelen. En het mooie is dat met hoe meer instrumenten je speelt, hoe groter en mooier het klinkt."
Olivia (12) speelt mee in het grote orkest van Sempre Crescendo
Olivia (12) speelt mee in het grote orkest van Sempre Crescendo © RTV Oost / Bart Kieft

Samenspelen, samenwerken, samen leren

De eerste dirigent van Sempre Crescendo is Martin van Zanten. Hij is blij met de grote inbreng van de jeugd. "De jonge aanwas is heel belangrijk voor het orkest", zegt hij. "Samenspelen, samenwerken en samen leren is juist zo goed voor de jongelui. En ik denk altijd: 'mensen die meespelen in de vereniging, die slopen geen bushokjes'. Het is een heel groot sociaal gebeuren."
Het jubileumconcert van Sempre Crescendo wordt zaterdagavond 18 november vanaf 20.00 uur gehouden in de sportzaal van het Kulturhus Diepenveen. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.