Nieuws

Eénderde van Overijsselse schoolpleinen is groen

Groen Schoolplein
Groen Schoolplein © Sjon Heijenga
Natuur en Milieu Overijssel is trots. Aan het eind van dit jaar is éénderde van alle schoolpleinen in Overijssel groen. "En dat heeft grote gevolgen voor de kinderen die er spelen", zegt projectleider Anne-Floor Zuurbier.
"Bijna 200 van de 600 schoolpleinen in Overijssel zijn groen geworden in de laatste jaren. Kinderen worden daardoor natuurbewust en daardoor dragen ze later als ze ouder zijn ook meer zorg voor de natuur. Ouders moeten soms wennen aan de vieze kleren en ook de school wordt van binnen smeriger als je een grasveld en klimbomen hebt, maar dat weegt niet op tegen de voordelen."
Lekker buiten spelen helpt tegen pesten
"Uit onderzoek blijkt dat er minder gepest wordt, omdat natuur stressverlagend werkt." Zuurbier helpt scholen met geld van de provincie om te vergroenen. "Kinderen worden ook creatiever en omdat de speeltoestellen niet één enkele functie hebben, wordt de fantasie gestimuleerd."

Veiligheid

Hoveniers en ontwerpers die de groene schoolpleinen aanleggen zijn op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften. Daarnaast is er altijd nog een keuring. De veiligheid is daarmee gewaarborgd. Maar de kinderen die vallen, hebben uit eigen ervaring liever een groene ondergrond. "Dat valt veel zachter!" garandeert leerling Wessel Benneker van basisschool de Kerkewei in Rossum.
Benneker is voorzitter van het tuinteam van de school. "Wij hebben liever groen, want het gaat niet goed met het milieu. En met een groen schoolplein helpen we een beetje." In het tv-programma Buitenkans plant hij samen met vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep 'De Gutto' meerdere fruit- en notenbomen aan. En er wordt een wilgenkoepel gebouwd, die in de zomer groen wordt. "We hebben hier allerlei vogels en soms zien we zelfs een eekhoorn."
Zuurbier hoopt dat de provincie het project voortzet. "We willen graag nog meer scholen begeleiden, ook in het omdenken naar hoe je zo'n groen plein dan moet onderhouden en hoe je met ouders moet communiceren over het vies worden. Veel van de scholen gebruiken het groene plein als een buitenlokaal. Ook daarbij willen we scholen helpen hoe dat aan te pakken."
Kijk voor meer informatie naar ons natuurprogramma Buitenkans op dinsdag om 17:10 of via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.