nieuws

Vliegtuigbom WOII onschadelijk gemaakt in uiterwaarden bij Zwolle

In de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle is vanmiddag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht.Â
Het gaat om een 500-ponder van Engelse makelij. Veel risico voor de omgeving is er niet, zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle. De bom is vanmorgen voorzichtig uitgegraven. De Explosieven Opruimings Dienst heeft een springlading op de bom aangebracht, waarna de bom weer is toegedekt. Vervolgens zal de bom tot ontploffing worden gebracht. 

Geen gevaar

"Het risico is niet zozeer het gewicht van de bom", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het gaat vooral om de staat waarin de ontsteking verkeert." Gevaarlijk voor de omgeving is de ontploffing overigens niet. Het treinverkeer over de Hanzeboog, de rode brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem, wordt niet stilgelegd. "In overleg met de NS brengen we de bom tot ontploffing op een moment dat er geen treinen rijden." Het scheepvaartverkeer wordt wel deels stilgelegd op het moment van de ontploffing. 

14 bommen

Volgens de woordvoerder zijn er tijdens de werkzaamheden voor het project Ruimte voor de rivier in Zwolle 14 bommen gevonden. De bom die vanmiddag tot ontploffing wordt gebracht is volgens hem waarschijnlijk de laatste voor het project Ruimte voor de Rivier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.