Nieuws

Drukte op kinderafdeling Overijsselse ziekenhuizen, veel kinderen ziek door RS-virus

Hoge koorts door RS virus
Hoge koorts door RS virus © Getty Images
Normaal gesproken zijn ziekenhuizen in december druk met jonge kinderen die het RS-virus hebben. Maar het virus is er dit jaar eerder bij, zo lijkt het. In de grote Overijsselse ziekenhuizen liggen heel wat kinderen met een ernstige luchtweginfectie. In heel Nederland hebben meer kinderen nu het RS-virus dan in andere jaren.
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. De symptomen zijn neusverkoudheid en hoesten en soms ook piepende benauwdheid en hoge koorts. Elke winter is er wel een piek in het aantal besmettingen te zien. Bijna alle kinderen onder de 2 jaar krijgen ermee te maken. Maar bij de één verloopt het heftiger dan bij de andere. Sommige jonge kinderen worden heel erg ziek. Zo ziek, dat ze in het ziekenhuis belanden. Ongeveer 1 op de 100 zieke baby's komt in het ziekenhuis terecht en 1 op de 1000 op de intensive care.

Baby's op de IC

Bij ziekenhuis Isala in Zwolle liggen enkele baby's op dit moment op de IC. "Het gaat dan echt om heel kleine kinderen", zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis is bekend met dit soort situaties. "Het is elk jaar wel zo in de winter." Dat het dit jaar eerder is dan andere jaren, is hem nog niet zo zeer opgevallen.
Ook bij ziekenhuis ZGT in Almelo is het druk op de kinderafdeling. "Wij herkennen ons in het landelijk beeld. Overal is het druk, maar het is nog wel te doen. Bij ons liggen er geen kinderen op de IC, want als kinderen dusdanig ziek zijn, worden ze doorverwezen naar UMCG in Groningen."

Capaciteit

Ook het Deventer Ziekenhuis stuurt kinderen met een IC-indicatie door naar één van de ziekenhuizen die daarvoor zijn aangewezen. Meestal is dat Groningen of Utrecht. Er zijn de afgelopen week vanuit Deventer enkele kinderen met RS-virus overgeplaatst om die reden. Volgens het ziekenhuis zit de kinder(verpleeg)afdeling tegen de maximale capaciteit aan van het aantal bedden met monitoringsapparatuur. Van moment tot moment wordt gekeken wat de capaciteit is. Ook wordt het aantal bedden in omliggende ziekenhuizen in de gaten gehouden, voor het geval de maximale capaciteit wordt overschreden.
Eerder dit jaar keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA een vaccin goed tegen het RS-virus. Het middel kan worden gegeven aan zwangere vrouwen. Daardoor is een baby dan een halfjaar na de geboorte beschermd. Artsen hebben het over een doorbraak. Begin volgend jaar buigt de Gezondheidsraad zich erover. Als de overheid daarna ook akkoord is, kunnen de eerste zwangere vrouwen gevaccineerd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.