Overig

RTV Oost documentaire Ons Dagelijks Water laat de steeds grotere uitdagingen van goede waterkwaliteit zien

Je zou het op dit moment niet zeggen, maar Nederland heeft steeds vaker te maken met lange periodes van droogte. De beken vallen droog, gewassen verdorren en de natuur snakt naar water. Intussen verslechtert de kwaliteit van het oppervlaktewater en stijgt het drinkwatergebruik naar recordhoogtes door de toenemende vraag. In de documentaire Ons Dagelijks Water zie je hoe diverse organisaties zoeken naar oplossingen om de waterkwaliteit op peil te houden. Kunnen we het tij nog keren? Ons Dagelijks Water zie je dinsdag 28 november om 17.10 uur bij RTV Oost.
De kwaliteit van het oppervlaktewater verslechtert. Het lijkt er soms nog best aardig bij te liggen maar door de alsmaar hogere concentraties medicijnresten, pesticiden en stikstof is de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland heel hard achteruitgegaan. Het lukt de waterzuiveringsinstallaties steeds minder goed om al die medicijnresten en schadelijke stoffen uit ons rioolwater te zuiveren. En het water uit de rioolwaterzuivering stroomt weer in ons oppervlaktewater. Hydroloog Ruud Bartholomeus van het wateronderzoeksinstituut KWR vindt dat het watersysteem ‘op de schop’ moet. Volgens Bartholomeus valt er niet minder regen, maar het valt wel in korte periodes. De beste plek om het vast te houden is in de grond. Daar is veel volume beschikbaar.
Agrariër Marwin Hofstede uit het Twentse Bentelo heeft ossen grazen langs de Hagmolenbeek. De beek is heringericht en meandert net als vroeger door het landschap. Zijn akkers staan regelmatig onder water. Marwin is aangesloten bij ‘Boeren voor Natuur’. Zijn bedrijf is goed voor de natuur maar ook voor hem als boer. In Ons Dagelijks Water legt hij uit hoe dat zit. Bas Worm van het Waterschap Vechtstromen laat zien hoe het heringerichte beekdal van de Hagmolenbeek droogte helpt voorkomen. En morpholoog Ties van der Hoeven doet onderzoek naar een meer revolutionaire aanpak, waarbij water wordt gerecycled via een gesloten eco-systeem.
De documentaire ‘Ons Dagelijks Water’ zie je dinsdag 28 november om 17.10 uur op TV Oost. De uitzending wordt dezelfde avond en op zondag 3 december meerdere keren herhaald. Kijk voor alle uitzendtijden op rtvoost.nl/tv.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.