Nieuws

Miljoenen uit Den Haag voor versneld bouwen van ruim duizend woningen in Overijssel

Een woningbouwproject in Tubbergen
Een woningbouwproject in Tubbergen © ANP
Overijssel krijgt ruim 11 miljoen euro uit Den Haag voor het versneld bouwen van nieuwe woningen. Het geld is bedoeld om woningbouwprojecten die al in een vergevorderd stadium zijn een extra zetje in de rug te geven. Landelijk wordt er bijna 300 miljoen euro voor het project uitgetrokken.
Het geld moet het mogelijk maken dat in Overijssel in versneld tempo ruim duizend woningen worden bijgebouwd. Landelijk worden er met het extra geld ruim dertigduizend huizen versneld gebouwd. Per woning wordt gemiddeld een bedrag gerekend van zo'n tienduizend euro. Net genoeg voor een gemiddelde keuken.

Eerste woningen nog dit jaar bouwen

In onze provincie krijgen acht gemeenten een bijdrage. Het gaat om projecten in Almelo (117 woningen), Deventer (289 woningen), Enschede (50 woningen), Hengelo (365 woningen), Hof van Twente (24 woningen), Kampen (42 woningen), Steenwijkerland (33 woningen) en Zwolle (177 woningen).
Het kabinet gaat er vanuit dat een deel van de woningen nog dit jaar gebouwd kan worden. Dat wil niet zeggen dat de woningen ook dit jaar al klaar zullen zijn. Het eerst is de gemeente Hengelo aan de beurt. Daar moet in het laatste kwartaal van dit jaar al gebouwd gaan worden. De laatst in de rij is Hof van Twente, die op z'n vroegst in het eerste kwartaal van 2025 zal beginnen met bouwen.

Drenthe het minst, Zuid-Holland het meest

Een snelle rekensom laat zien dat Drenthe het minste subsidie krijgt, namelijk net geen 2,5 miljoen euro. Daarvoor moet de provincie 225 woningen bouwen. Zuid-Holland krijgt verreweg het meest geld, namelijk ruim 94 miljoen euro. Daarvoor worden net geen tienduizend woningen gebouwd.
Met de subsidie hoopt demissionair-minister Hugo de Jonge het woningtekort aan te pakken en zo de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.