Nieuws

Wie wordt de grootste in voormalig CDA-bolwerk Tubbergen?

Veel ruimte, maar weinig posters op de verkiezingsborden in Tubbergen
Veel ruimte, maar weinig posters op de verkiezingsborden in Tubbergen © RTV Oost
Blijft er na de Tweede Kamerverkiezingen nog wat over van het CDA in het voormalige CDA-bolwerk Tubbergen? Vorig jaar halveerde het aantal zetels voor de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen begin dit jaar kregen de christendemocraten nogmaals een harde dreun. "We zijn na woensdag zeker niet opnieuw een CDA-bolwerk, maar misschien in de verre toekomst weer wel", zegt prominent CDA-lid Johan Steggink.
Steggink is CDA-lid van het eerste uur. Vanaf de jaren tachtig zat hij in totaal vijf termijnen in de gemeenteraad van Tubbergen. "Mijn verwachting voor het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Mijn stille hoop is tien zetels, maar het is mogelijk dat het bij zeven zetels wel over is. De peiling is nu vier of vijf, maar ik verwacht wel iets meer."

'Het wordt Omtzigt of Wilders'

Op straat in Tubbergen is bijna geen inwoner te vinden die woensdag op het CDA gaat stemmen. "CDA niet, dat heeft lang genoeg geduurd en er gebeurt te weinig", zegt een man voor de Plus-supermarkt in het centrum van het dorp. "Het wordt Omtzigt of Wilders." Een andere voorbijganger verwacht een soortgelijke uitslag als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. "Tubbergen weer een CDA-bolwerk? Nee, dat wordt het hier niet meer."
Kiest Tubbergen voor NSC, BBB, of wordt het weer een CDA-bolwerk?
"Ik stem op Omtzigt, dat doe ik al jaren", vult een vrouw aan. "Omtzigt is heel geloofwaardig voor mij. Hij pakt veel dingen aan die niet kloppen. Dit weekend had ik het er met mijn kleinkinderen over, die kiezen vanwege het klimaat allemaal voor Frans Timmermans (lijsttrekker GroenLinks-PvdA, red.). Maar ik blijf bij Omtzigt."
De keuze voor BBB hoor je weinig in het dorpscentrum, terwijl bij de laatste verkiezingen in maart 58 procent van de stemmen in Tubbergen naar BBB ging. "Ze hebben inderdaad veel stemmen afgepakt van het CDA, maar je ziet overal het stikstofprobleem. Overal brandnetels en varens. Een partij die dat ontkent, daar heb ik niet zoveel mee", zegt een inwoonster van Tubbergen.
Het komende kabinet zal nooit vier jaar blijven zitten
Prominent CDA-lid Johan Steggink uit Tubbergen
Prominent CDA-lid Steggink verwacht deze verkiezingen weinig van BBB. "Begin dit jaar was de ophef overal groot. Je zag overal jonge boeren met trekkers rijden. Het ging toen alle dagen over BBB, maar nu hoor ik er niks meer van."
Johan Steggink, CDA-prominent van het eerste uur
Johan Steggink, CDA-prominent van het eerste uur © RTV Oost/Marcus Ganzevles

'Veel aan Pieter te danken gehad'

"Ik verwacht dat Pieter Omtzigt het in Tubbergen veel beter gaat doen dan BBB", vervolgt Steggink. "Ik kan me goed voorstellen dat mensen vertrouwen hebben in Pieter. We hebben veel aan hem te danken de afgelopen jaren. Maar ik ben iemand die trouw blijft. Ook aan mijn partij. Dus ik blijf CDA'er."
Steggink heeft er alle vertrouwen in dat het CDA er na een dip weer bovenop komt. "Henri Bontenbal is een aansprekende leider met duidelijke taal. Het is ook iemand die weet waar hij het over heeft in het kader van stikstof en energie. Ik hoop dat het een rechts kabinet gaat worden. Of het verstandig is dat CDA erin gaat zitten? Dat hoeft van mij niet per se. Laat ze even op de achtergrond blijven, de club moet eerst weer bij elkaar komen. Wat ik voorzie: het komende kabinet zal nooit vier jaar blijven zitten. Over twee jaar spreken we elkaar denk ik weer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.