Nieuws

Verkiezingskoorts op school in Steenwijkerwold: "Ze kunnen zo de Tweede Kamer in"

Burgemeester Rob Bats geeft gastles over politiek op Don Boscoschool
Burgemeester Rob Bats geeft gastles over politiek op Don Boscoschool © Wilbert Bijzitter
Leerlingen van groep 7 en 8 van de Don Boscoschool in Steenwijkerwold hebben massaal last van verkiezingskoorts. Voor een project hebben ze zelf partijen opgericht en zijn ze al weken druk met verkiezingsprogramma's, campagnevideo's en debatten. Juf Patricia Hof keek verbaasd toe: "Ze doen het fantastisch! Ze kunnen zo de Tweede Kamer in"
Het begon met een lesje 'wereldproblemen oplossen'. Juf Patricia vroeg haar leerlingen daarvoor een onderwerp uit hun eigen omgeving in te brengen. Dat liep een beetje uit de hand. De kinderen kwamen niet alleen terug met onderwerpen, ze bedachten er zelfs complete politieke partijen bij.

Voor elk wat wils

"We hebben een partij voor de boeren. En een partij voor de dieren. Beperk Snelheid Marijenkampen wil eigenlijk maar één ding, en dat is dat de maximumsnelheid in de buurtschap Marijenkampen wordt beperkt", legt Hof uit "Maar de PVK (Partij voor de Kinderen) heeft al meerdere ideeën. Zij willen dat alle kinderen in Steenwijkerwold veilig kunnen buitenspelen. Dus moeten alle loszittende tegels weg en moet er een skatepark komen. "
De kinderen leren snel. "Het heeft mij verrast hoe goed ze begrepen hoe je campagne moet voeren en hoe bedreven ze waren om andere leerlingen te overtuigen van hun standpunten."

Wie wordt de grootste?

Naast het campagne voeren worden er ook peilingen gehouden. Vandaag mochten ook groep 5 en 6 op een heuse verkiezingsmarkt rondneuzen en hun keuze maken. PVK bleek de grootste kanshebber om woensdag de verkiezingen te winnen. Die partij wist 15 van de 40 stemmen te trekken.
Ook burgemeester Rob Bats is verrast door het enthousiasme van de kinderen. Hij kwam vandaag langs in de klas om gastles te geven over de verkiezingen. "De kinderen wisten er al best veel van. Knap. En ook leuk om te merken dat het onderwerp ze interesseert, want er kwamen heel wat vragen op me af"
Na de les deelde Bats ook een echt rood stempotloodje uit. Daarmee mogen de kinderen woensdag, net als hun ouders, hun stem uitbrengen.
Ook het jeugdjournaal kwam langs in de klas en maakte deze reportage.
Verkiezingskoorts op de Don Boscoschool in Steenwijkerwold

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.