Nieuws

Overijssel telt woensdag 694 stembureaus, maar relatief weining stemlokalen in Rijssen-Holten

Een van de veertien stembureaus in Losser
Een van de veertien stembureaus in Losser © Archieffoto RTV Oost
De gemeente Rijssen-Holten heeft woensdag per hoofd van de kiesgerechtigde bevolking de minste stembureaus van alle Overijsselse gemeenten. Rijssen-Holten telt er zeventien voor 29.000 kiesgerechtigden. De inwoners van Tubbergen en Staphorst hebben de meeste keuze. Beide gemeenten hebben er ruim elf per 10.000 inwoners. In totaal telt Overijssel tijdens de verkiezingsdag 694 stembureaus.
Het ANP maakte op basis van onder meer CBS cijfers een analyse. Landelijk zijn er woensdag 9800 stembureaus geopend. Dat zijn er gemiddeld zeven voor iedere 10.000 mensen die mogen stemmen.
Kijk hier hoe het zit in jouw gemeente
In Overijssel zijn er dus verschillen tussen de gemeenten. Er is niet alleen veel verschil in het aantal stemlokalen maar ook in het soort. Zo hebben Zwolle en Nijverdal ook een mobiel stemlokaal op het station, zijn er stemhokjes in veel verzorgingshuizen te vinden en liggen ook op scholen, gemeentehuizen en wijkcentra rode potloden klaar voor de stemgerechtigden.

'Stemtoerisme'

Speciale aandacht krijgt al sinds jaar en dag het kleinste stembureau van het land, die in de woonkamer van Wim Westerhoff in de buurtschap Marle. Het leverde eerder al 'stemtoerisme' op met stemgerechtigden van buiten de gemeente Olst-Wijhe. Zo kwamen Gert-Jan Segers (oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie) en de Overijsselse commissaris van de Koning er over de vloer om te stemmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.