nieuws

Politici door Akzo bijgepraat over oplossing voor instabiele zoutcavernes in Twente

Overijsselse politici zijn vanavond door AkzoNobel bijgepraat over de oplossing die het bedrijf voor ogen heeft voor het verstevigen van instabiele zoutcavernes tussen Hengelo en Enschede. Het bedrijf heeft een aantal oplossingen uitgelegd en laten weten de voorkeur te geven aan het verstevigen door gebruik van vliegas, een afvalproduct.
AkzoNobel zoekt een manier om instabiele zoutcavernens in de regio te verstevigen, om zo te voorkomen dat er grondverzakkingen ontstaan. Daarvoor zijn verschillende opties, maar Akzo heeft een duidelijke voorkeur voor het verstevigen van de wanden met vliegas. Onder meer de Statenfractie van het CDA is daar niet erg enthousiast over. "Wij willen geen omgevingsvreemden stoffen in de grond. Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma", zegt Statenlid Engbers.

Tienduizenden jaren

Er zou in het vliegas een klein percentage giftige stoffen zitten. "Akzo zegt dat ze een manier hebben om te voorkomen dat die stoffen in de ondergrond terechtkomen. Door het op een bepaalde manier te verharden kunnen die giftige stoffen niet vrijkomen." Of dat daadwerkelijk zo is, valt niet te zeggen. "Dan heb je het over tienduizenden jaren. Zo ver kun je niet vooruit kijken." 
Is het voor Akzo een manier om van het verbrandingsafval af te komen? "Ja," zegt Engbers. "Dat heeft Akzo ook aangegeven. Nu wordt het vliegas bovengronds opgeslagen op de Maasvlakte. Of het wordt naar Duitsland gebracht waar het in cavernes wordt opgeslagen."

Akzo niet over één nacht ijs

Toch schiet Engbers het plan niet bij voorbaat af. "Ik merk dat Akzo heel voorzichtig en grondig te werk gaat in dit verhaal. Ze willen bij een paar cavernes een pilot gaan doen om te kijken welke resultaten het oplevert. Daarnaast blijven ze onderzoek doen naar het gebruik van het materiaal. Zorgvuldigheid staat voorop."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.