Nieuws

Pieter Omtzigt levert in peiling opnieuw zetels in; NSC staat nu vierde

NSC daalt in de peilingen de laatste dagen voor de verkiezingen
NSC daalt in de peilingen de laatste dagen voor de verkiezingen © Archieffoto RTV Oost
Nieuw Sociaal Contract, de partij van Enschedeër Pieter Omtzigt, levert in de peilingen opnieuw zetels in. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van I&O Research die maandagavond bekend is gemaakt. NSC raakt vier zetels kwijt en zou op 21 zetels uitkomen. Een krappe week geleden zette de daling in bij de partij en nu staat NSC van Pieter Omtzigt op de vierde plaats.
GroenLinks-PvdA zit flink in de lift en peilt nu 27 zetels tegen 23 zetels een krappe week geleden. De partij van Frans Timmermans staat daarmee op dezelfde hoogte als de VVD. De liberalen blijven stabiel op 27 zetels.

NSC verliest kiezers aan PVV en VVD

NSC verliest vooral kiezers aan de PVV en de VVD. Afhakers noemen als reden de onduidelijkheid van Omtzigt over zijn eventuele premierschap. De dataverzameling voor deze peiling was grotendeels al gedaan, voordat Omtzigt zondag in een interview bij Buitenhof zei premier te willen worden in een kabinet van vakministers. Andere kiezers die niet meer op NSC gaan stemmen, vinden de standpunten van de jongste partij niet duidelijk genoeg.
De PVV boekt een virtuele winst van zes zetels en komt in de peiling uit op 26 zetels. De partij van Geert Wilders staat nu samen met de VVD en GL-PvdA in de top drie. "Kiezers trekken uit strategische overwegingen naar deze partijen uit angst dat de ander een belangrijke rol zal spelen in de volgende regering", concluderen de onderzoekers. De PVV heeft de afgelopen week vooral kiezers bij NSC weggehaald en zwevende kiezers voor zich gewonnen.

'BBB op zes zetels'

De BBB van Caroline van der Plas uit Deventer en Volt verliezen ieder twee zetels in vergelijking met een week geleden. BBB staat nu op zes zetels in de peilingen en Volt op drie.
Bij andere partijen vinden geen significante veranderingen plaats. Aan het onderzoek werkten ruim 2400 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee. Het onderzoek is gehouden van vrijdagmiddag tot maandagochtend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.