Nieuws

Zwolle zegt vaarwel tegen vuurwerk: zoektocht naar alternatieve viering begint

De jaarwisseling in Zwolle
De jaarwisseling in Zwolle © RTV Oost / Ties van der Heide
De kogel is door de kerk: Zwollenaren mogen aankomende jaarwisseling nog één keer zelf vuurwerk afsteken. Daarna mag het niet meer, besloot de gemeenteraad gisteravond. Maar het is nog niet duidelijk welke alternatieven er tijdens de jaarwisseling van 2024/2025 te zien of te doen zijn. "Wij moeten op naar een andere traditie", zegt burgemeester Snijders daarover.
Het voorstel ‘Zwolle Vuurwerkvrij’ werd in december vorig jaar al aangenomen, maar toch had burgemeester Snijders in een opinienota nog de mogelijkheid uitgewerkt dat het verbod zou worden verworpen.
Uiteindelijk zagen alleen de partijen Swollwacht en VVD het zitten om door te gaan met consumentenvuurwerk tijdens oud en nieuw. D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA, Partij voor de Dieren, PvdA, Volt en SP stemden met een verbod in. Maar of er bijvoorbeeld een grote vuurwerkshow door de gemeente zal worden georganiseerd als alternatief, is nog niet uitgewerkt.

Alternatieven

Partij voor de Dieren fractievoorzitter Debbie Mathijsen verbaasde zich, net als andere raadsleden, over het gebrek aan deze plannen. "De motie (van december 2022, red.) was glashelder én is aangenomen. We moeten het nu hebben over de uitwerking van deze motie, en dat is nagenoeg niet gebeurd tot nu toe. Hoe vormen we de traditie consumentenvuurwerk om, hoe komen wij tot een milieu- en diervriendelijke traditie?"
Ook CDA-fractievoorzitter Jan Nabers had gehoopt dat de inwoners van Zwolle al geraadpleegd waren over mogelijke alternatieven: "Wij willen toewerken naar een nieuwe traditie. We moeten daarin haast maken, want we willen het voor elkaar krijgen. De gemeente moet een volwaardig alternatief aanbieden dat recht doet aan oud en nieuw. Daarom moeten wij zo snel mogelijk van start met het participatieproces."

Andere traditie

Een inschatting die aan het einde van de raadsvergadering wordt gedeeld door burgemeester Peter Snijders. “Wij moeten op naar een andere traditie. Na vandaag beginnen we met het participatieproces en willen dat in het eerste en tweede kwartaal van aankomend jaar afronden. Het moet nu snel gaan, wij gaan ideeën uit de samenleving ophalen.”
De burgemeester vervolgt: “Misschien zullen de initiatieven in 2024/25 nog niet tot volle bloei komen. Misschien beginnen we bij 50 procent en groeien in 26/27 door naar 100 procent. Vuurwerk afsteken zit in de genen van de mensen, en het gaat zeker jaren duren voordat het eruit is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.