Nieuws

Verdwenen cateraar en meesteroplichter Johan S. en partner Belinda aangehouden

De meermaals wegens oplichting veroordeelde verdwenen Johan S. is opgespoord en aangehouden.
De meermaals wegens oplichting veroordeelde verdwenen Johan S. is opgespoord en aangehouden. © RTV Oost
De omstreden cateraar Johan S. (53), die wordt verdacht van oplichting, is aangehouden. Johan S. was maandenlang van de aardbodem verdwenen, maar de politie wist hem op te sporen, waarop hij vanochtend samen met zijn partner Belinda (50) in een huis in Hengelo werd gearresteerd. Het duo werd in alle vroegte van het bed gelicht.
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff bevestigt desgevraagd de aanhouding.
Johan S. en partner Belinda worden als cateraars verdacht van 14 gevallen van oplichting en flessentrekkerij. Bovendien werd Johan S. gezocht omdat hij nog een geldboete van 489 euro heeft open staan. Betaalt hij dit niet, dan moet hij zeven dagen zitten.

Onder vuur

De twee geliefden kwamen veelvuldig negatief in het nieuws met hun twee cateringbedrijfjes JBRI Catering en Budget Catering Twente. Beide cateraars kwamen onder vuur te liggen, nadat tientallen klanten aangifte hadden gedaan. Zo hadden ze eten besteld, maar werden bestelde maaltijden niet afgeleverd of was het eten niet te pruimen. Tegelijk beklaagden leveranciers zich dat rekeningen niet werden voldaan of gehuurde apparatuur niet werd teruggebracht.
Behalve in 2021 deden gedupeerden ook het afgelopen jaar nog aangifte van oplichting.
In dit onderzoek heeft de politie gekeken naar de meest concrete zaken. Daarbij ging het om 14 gevallen, maar dat is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Veel gevallen worden namelijk gezien als civiele zaak, wat inhoudt dat deze gedupeerden zelf hun geld moeten zien terug te krijgen, bijvoorbeeld door de gang naar de rechter te maken.

Faillissementsonderzoek

Los van het politieonderzoek loopt er ook nog onderzoek door curatoren Jetse Eringa en Kim Fraterman, die zich verdiepen in de achtergronden van het bankroet van beide cateraars. Daarbij wordt onder meer nagegaan of er mogelijk sprake is van faillissementsfraude.
De curatoren werden in hun onderzoek echter gefrustreerd omdat na het bankroet van beide cateraars zowel Johan S. als zijn partner maandenlang spoorloos waren. Failliete ondernemers zijn verplicht mee te werken aan dit onderzoek. Doen ze dat niet dan kunnen curatoren weigerachtige ondernemers in gijzeling laten nemen.

Spoor van financiële ellende

Zoals recent gemeld is er intussen steeds meer duidelijk over het spoor van financiële ellende dat Johan en Belinda hebben getrokken. Alleen al Belinda blijkt goed voor een schuldenlast van 85 mille. Al is de werkelijke omvang van de schade waarschijnlijk veel groter aangezien het faillissementsonderzoek naar Belinda's partner Johan feitelijk nog maar net begonnen.

Nog niet op de hoogte

Curator Jetse Eringa, die onderzoek doet naar Budget Catering Twente, was van de aanhouding nog niet op de hoogte. "Dit nieuws lijkt me vers van de pers, maar ik ga ervan uit dat ik op korte termijn hierover word geïnformeerd."
Johan S. is al zo'n 25 jaar actief als oplichter en is het verleden meermaals veroordeeld. Vorig jaar nog werd hij door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot één jaar celstraf voor een reeks oplichtingszaken in de Achterhoek. Nadat deze zomer het vonnis in hoger beroep werd bevestigd, vocht S. de straf bij de hoogste rechter aan door in cassatie te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.