Nieuws

MBO-studenten in gesprek met minister: "Werkgevers onderschatten ons vaak"

Studenten Amber Kikkert (l) Xander Muis (r) en minister Karien van Gennip (midden)
Studenten Amber Kikkert (l) Xander Muis (r) en minister Karien van Gennip (midden) © RTV Oost
Wat kan er beter in de aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt? Die vraag stond vandaag centraal tijdens een bezoek van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan mbo-instelling Landstede in Zwolle. Want, ondanks krapte op de arbeidsmarkt vinden mbo-studenten niet altijd een stageplek en kost het bedrijven moeite om goed opgeleide mensen te vinden.
Xander Muijs volgt een media-opleiding bij Landstede. Hij heeft veel moeite moeten doen om een goede stageplek te vinden: "Bedrijven onderschatten heel erg wat wij kunnen. Ze willen liever een hbo'er, want die zijn, de naam zegt het al, 'hoger' opgeleid. Maar laat de bedrijven hier maar eens komen kijken, dan zien ze dat je met onze opleiding ook prima aan de slag kunt en kunt doorgroeien."
Minister Karien van Gennip laat zich bijpraten door MBO-studenten van Landstede

Imago

De minister is het volmondig met Xander eens: "Het heeft ook te maken met imago. We moeten van de woorden 'hoog' en 'middelbaar'' af. Je hebt praktisch opgeleid en theoretisch opgeleid. En wat ik hier aan tafel zag zijn gemotiveerde vakvrouwen en vakmannen, die iets van hun leven willen maken en die hebben we heel hard nodig."
We moeten van de woorden 'hoog' en 'middelbaar'' af
Karien van Gennip, minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid
Amber Kikkert volgt een zorgopleiding bij Landstede. Ondanks de personeelstekorten in de zorg kon ook zij moeilijk een stageplek vinden: "We hebben de praktijk nodig om het vak te leren, zonder dat is onze opleiding niet compleet. Dan is het heel frustrerend als dat niet lukt. Je kunt vaak alleen maar bij grote organisaties terecht, en die zitten niet altijd in de buurt."

Meer stageplekken

Niet elk bedrijf of instelling is bevoegd om mbo-stagiairs aan te nemen. Dat mag alleen als ze ook een erkend leerbedrijf zijn. Daaraan valt nog veel te verbeteren, ziet Karien van Gennip: "Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt, dus je zou denken dat de bedrijven ook een grote behoefte hebben aan stagiairs".
"Je verwacht dan ook dat je als werkgever de verantwoordelijkheid voelt om die stageplekken ook aan te bieden aan studenten", vervolgt van Gennip: "Zodat je straks genoeg werknemers hebt die in jouw sector aan de slag kunnen. Hier valt nog veel winst te behalen."
Minister van Gennip in gesprek met studenten en werkgevers
Minister van Gennip in gesprek met studenten en werkgevers © RTV Oost

Veel gepraat

De minister sprak niet alleen met studenten. Aan tafel zaten onder anderen ook werkgevers, een kamerlid en managers vanuit het onderwijs. Die mensen waren wel erg vaak en lang aan het woord, merkte Amber: "Alles wat wij hebben verteld werd wel netjes opgeschreven, maar wat mij opviel is dat wij toch veel minder aan het woord kwamen. Dat had ik liever anders gezien, want het gaat wel over de studenten."
Ik ben altijd blij met dit soort bijeenkomsten, zegt Xander nan afloop. "De minister komt speciaal naar onze school in Zwolle, om ons verhaal te horen en vanuit verschillende perspectieven te bekijken waar studenten tegenaan lopen. Ze was heel geïnteresseerd en luisterde ook echt naar ons, daar zijn we heel blij mee".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.