Nieuws

Klankkast Meral geeft ouderen met Turkse achtergrond het gevoel van thuiskomen

Als je je eigen taal hoort, voelt dat vaak als thuiskomen, waar je ook bent. Dat blijkt ook uit onderzoek. Het spreken van bijvoorbeeld het eigen dialect kan van grote invloed zijn op het welzijn van ouderen. Voor Twentse ouderen was daarom vorig jaar een speciale klankkast ontwikkeld, waar verhalen in het Twents uitkwamen: Marie. Nu hebben de initiatiefnemers een speciale versie gemaakt voor ouderen met een Turkse achtergrond: Meral. En de eerste van het land staat in Hengelo.
Meral staat in een speciale kamer bij Carintreggeland in Hengelo. De kamer is bedoeld als dagbestedingsruimte voor ouderen die van oorsprong uit Turkije komen. Ze drinken er koffie, doen een spelletje, zijn creatief bezig en ze praten onderling Turks. Nog niet zo lang geleden hebben ze voor het eerst kennisgemaakt met Meral. De klankkast - die uit verschillende onderdelen bestaat - staat in de hoek van de kamer.
Wie een deurtje van een kast opent, krijgt meteen de stem van Meral te horen. In het Turks vertelt ze verhalen die aansluiten op de achtergrond van de bezoekers. Het gaat over de periode waarin de ouderen naar Nederland zijn gekomen, hun werk in de textielfabriek, maar ook over de gewoontes van hun thuisland.
Klankkast Meral met Turkse spullen
Klankkast Meral met Turkse spullen © RTV Oost
Feriha Adak heeft al wat tranen weggepinkt. Ze spreekt nauwelijks Nederlands en in het Turks probeert ze duidelijk te maken dat bij haar alle herinneringen aan haar kindertijd weer naar boven komen. Ze wordt vertaald door Mereyem Acar. Zij vertelt dat dit project heel belangrijk is voor de ouderen. Dat ze al heel wat tranen heeft gezien, maar dat er ook wordt gelachen. "Er komen ook mensen met dementie hier. Als je die weer meeneemt naar vroeger, brengt dat iets heel moois."
Klankkast Meral voor Turkse ouderen is groot succes
Lubert Priems is de initiatiefnemer en een van de makers van de klankkast. "Meral heeft al heel wat zusjes in het land. Ook in België hebben we al een klankkast geleverd. Het horen en spreken van je eigen taal maakt je gelukkig. Dat besef je ook weer als je de ouderen hier ziet." Meral is de eerst klankkast die waarbij in een buitenlandse taal wordt gesproken.
De primeur staat dus in Hengelo, omdat daar de zorginstelling erom had gevraagd. "Veel zorgmedewerkers spreken natuurlijk geen Turks, dus zo horen ze hun eigen taal ook weer. We hebben juist nu voor de Turkse variant gekozen omdat er een grote groep ouderen van Turkse komaf is dat als gastarbeider naar Nederland kwam. Die groep gaat nu de verpleegzorg in."
Meral staat nog tot en met half januari in Hengelo. Daarna verhuist de klankkast naar Almelo, om vervolgens heel Nederland door te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.