Statenleden: trek vergunning NAM voor injecteren afvalwater in Twente in

Statenleden in Overijssel willen dat de provincie zo snel mogelijk aan minister Henk Kamp van Economische Zaken vraagt om de vergunning voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in te trekken. Die overweegt om medio volgend jaar weer te beginnen met het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in Twente.Â

Volgens Provinciale Staten is de injectie een gevaar voor het drinkwater en natuurgebieden in Twente. De Staten namen in september een motie aan om bij het opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties een zogeheten intrekkingsverzoek bij Kamp te doen. Onder meer Robert Jansen van GroenLinks en Bouwien Rutten van het CDA vinden dat Gedeputeerde Staten dat verzoek nu zo snel mogelijk moeten doen.

Vanuit de oliewinningslocatie in het Drentse Schoonebeek werden miljoenen liters vervuild water naar lege gasvelden in Twente gepompt. De NAM staakte de oliewinning in juni, omdat de pijpleidingen aangetast waren. Zo was in de omgeving van Hardenberg een lek ontstaan. Na reparaties van het leidingwerk in meerdere gemeenten kan medio volgend jaar de toevoer hervat worden, aldus de NAM.

'Risico's veel hoger'

"We zijn afgelopen week op een onderzoek gestuit van het ministerie waaruit blijkt dat de risico's bij afvalwaterinjectie veel hoger zijn dan bij het winnen van schaliegas. De hele provincie is er al van doordrongen dat dit hier niet kan", zegt Rutten.

De NAM geeft aan de leidingen te repareren, maar ook de putten zijn niet betrouwbaar, zou blijken uit dit rapport. "Zo'n zestig procent van de putten is in slechte staat." Eerder maakten bewoners al melding van scheuren in huizen als gevolg van de afvalwaterinjectie.

Deel dit artikel:

Reageren