Nieuws

Dwangsom van duizenden euro's moet ex-rijschoolhouder weerhouden van belagen CBR-medewerkers

De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps.
De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps. © Frans Nikkels
De stalkende ex-rijschoolhouder Henrie Kamps en zijn bondgenoot Pascal Hansen moeten stoppen met het belagen van individuele medewerkers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zo mogen ze onder meer geen foto's meer van hun 'doelwitten' publiceren. Ook wordt ze verboden om CBR-medewerkers op hun privéadres op te zoeken. Doen ze dit toch dan hangt ze een torenhoge dwangsom boven het hoofd.
Het duo krijgt nu 24 uur de tijd om de website Rijvisie.nl aan te passen zodat er geen artikelen meer op staan die de privacy van de betrokken CBR-medewerkers aantasten. Als ze dit niet doen, moeten ze een dwangsom van 5.000 euro betalen en 500 euro voor iedere dag dat ze in gebreke blijven.

Niet lastig vallen

Gaan ze vervolgens in nieuwe publicaties andermaal in de fout dan kan een dwangsom van 500 euro per overtreding worden opgelegd, tot een maximum van 25.000 euro.
Ook mogen Kamps en Hansen zich niet ophouden in de buurt van de examenlocatie en mogen ze de CBR-medewerkers niet volgen of lastig vallen.
Dat heeft de kortgedingrechter in Zutphen vandaag bepaald.

Complottheorieën

Kamps voert al twee jaar een verhitte strijd tegen het CBR. Hij noemt zichzelf klokkenluider en journalist en zegt bezig te zijn met onderzoek naar vermeende misstanden binnen de organisatie. Die zou de grotere rijscholen bevooroordelen ten opzichte van de kleinere. Op een website ontvouwt Kamps allerlei complottheorieën, waarbij CBR-voorzitter Alexander Pechtold de kwade genius zou zijn.
Onder het mom van 'journalistiek onderzoek' staat Kamps veelvuldig te posten bij het examencentrum in Enschede en achtervolgt hij met zijn auto examenkandidaten.
Voor het CBR was dat aanleiding Kamps voor de rechter te slepen. Die bepaalde dat Kamps door mag gaan met 'journalistiek onderzoek', mits de verkeersveiligheid niet in het geding is. Waarop Kamps de randen van dit vonnis opzoekt en door bleef gaan. Dat stalken liep begin oktober dusdanig de spuigaten uit dat drie dagen lang de praktijkexamens moesten worden afgelast, waardoor 181 examenkandidaten werden gedupeerd.

'Geen jaloerse ex'

Zijn 'onderzoek' ging een nieuwe fase in toen hij zijn pijlen nadrukkelijk richtte op individuele CBR-medewerkers. Op de gewraakte website worden deze CBR-medewerkers met naam en toenaam genoemd en worden foto's van ze gepubliceerd. Ook wordt een oproep gedaan om hun woonadressen te delen, zodat ze eventueel thuis met draaiende camera kunnen worden opgezocht. "Volgens de Alberto Stegeman-methode", aldus de oproep.
Ook Kamps' ex-partner, die hem verliet om verder te gaan met een CBR-examinator, krijgt er op internet veelvuldig digitaal van langs. Al benadrukt de ex-rijschoolhouder telkens dat dat niet zijn voornaamste drijfveer is. "Ik ben geen jaloerse ex."

'Intimidatie'

Vooral deze acties gaan het CBR veel te ver. Die vindt dat er sprake is van intimidatie, waarop Kamps en zijn geestverwant en tevens plaatsgenoot Pascal Hansen twee weken geleden voor de rechter werden gedaagd.
Tijdens deze rechtszaak namen ze nadrukkelijk afstand van de bewuste website. Ja, ze worden op die website veelvuldig geciteerd. En ja, ze zijn regelmatig de bron van de verhalen. Maar ze schrijven de reportages niet zelf. Dat zou het werk zijn van 'twee of drie parttimers'. Al deed zich tijdens de rechtszaak een opmerkelijk moment voor toen de rechter kritisch doorvroeg op een van de artikelen, waarop Kamps zich spontaan tegen zijn kompaan liet ontvallen: "Dat heb jij toch geschreven!" Daarmee bracht hij Hansen in grote verlegenheid.

Publicaties weer ingetrokken

Opvallend is verder dat op de bewuste website meerdere verhalen zijn gepubliceerd, waarvan Kamps als auteur wordt genoemd. Ook na de rechtszaak verschenen er nog weer nieuwe verhalen met de naam van Kamps als schrijver.
Tijdens de rechtszaak twee weken geleden lieten Kamps en Hansen nog met de nodige bravoure weten dat ze extra gas zouden geven. Ze hadden immers nieuwe donaties binnen, waarmee extra redacteuren konden worden aangenomen. Maar nadat de kortgedingrechter al had laten doorschemeren dat ze met bepaalde publicaties de privacywetgeving hadden geschonden, werd nog diezelfde avond een aantal publicaties weer van de website verwijderd. Al moest dit vooral niet worden gezien als een schuldbekentenis, zo schreef de redactie.

Oordeel rechter

De kortgedingrechter is vandaag in haar oordeel klip en klaar: Kamps moet stoppen met het noemen van de namen van individuele CBR-medewerkers en het publiceren van hun foto's. De rechter oordeelt dat dit in strijd is met de privacyregels. Gaan Kamps en Hansen daar toch mee door, dan hangt ze een dwangsom boven het hoofd.
Daarbij wijst de kortgedingrechter erop dat de vermeende misstanden niet worden begaan door individuele examinatoren, maar door het CBR. Voor het aan de kaak stellen van die beweerde misstanden is het dan ook niet noodzakelijk die examinatoren thuis met draaiende camera op te zoeken en te bevragen, aldus het vonnis.
Henrie Kamps schrijft op zijn website dat hij zich er op beraadt een eventuele bodemprocedure aan te spannen, maar dat hij eerst het vonnis nader wil bestuderen. Zijn bondgenoot Pascal Hansen klinkt heel wat strijdvaardiger: "Tijd voor hoger beroep", schrijft hij op de website.

Reactie Pechtold

CBR-voorzitter Alexander Pechtold reageert positief op het vonnis: "Er komt hiermee hopelijk een einde aan het lastivallen van examenkandidaten, opleiders en onze collega's. We zullen erop toezien dat de twee gedaagden zich aan de uitspraak houden en blijven de situatie rond examencentra in Twente en de Achterhoek nauwgezet volgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.