Nieuws

Na monsterzege PVV: voor deze Overijsselaars is Tweede Kamer binnen handbereik

Geert Wilders met links Edgar Mulder
Geert Wilders met links Edgar Mulder © ANP
Door de monsterzege van de Partij voor de Vrijheid (PVV) lijken vier PVV-kandidaten uit Overijssel zeker van een zetel in de Tweede Kamer, al zal nummer 37 Joeri Pool ook de allerlaatste uitslagen met veel interesse blijven volgen. Ook bij de andere partijen mogen Overijsselaars hopen op een plek in de Tweede Kamer. Het aantal Overijsselaars in de Kamer zal sowieso flink toenemen: van 7 naar 13, zoals het nu lijkt.
Volgens de voorlopige uitslagen komt de partij van Geert Wilders op 37 zetels uit. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, haalde de partij fors minder zetels: 17.
Enschedeër Hidde Heutink is de nummer 36 op de lijst van de PVV en maakt daarmee ook grote kans op een zetel in de Tweede Kamer. Voor Joeri Pool uit Kampen, de nummer 37, lijkt een plek in de Kamer ook realistisch.
Deze Overijsselaars staan op kandidatenlijst PVV:
8. Edgar Mulder - Zwolle
23. Jeanet Nijhof - Hengelo
36. Hidde Heutink - Enschede
37. Joeri Pool - Kampen
De PVV is niet meer te negeren, vindt partijleider Geert Wilders. Hij roept andere partijen op om samen te werken en "over hun eigen schaduw heen te stappen". De PVV zal dat ook moeten doen, erkent hij. Wilders, die door veel partijen is uitgesloten als coalitiepartner, is vastbesloten: "Wij gaan besturen".
Zwollenaar Edgar Mulder, die op de verkiezingsdag zijn verjaardag vierde, werd bij Wilders' overwinningsspeech in het zonnetje gezet. Mulder was van 2011 tot 2017 lid van de Provinciale Staten van Overijssel en voorzitter van de PVV-fractie.
Jeanet Nijhof-Leeuw
Jeanet Nijhof-Leeuw © Provincie Overijssel
Ook de andere drie Overijsselse PVV'ers hebben jarenlange politieke ervaring. Zo is Jeanet Nijhof raadslid namens de PVV in Hengelo en is ze Statenlid voor de partij in de provincie.
Joeri Pool was tot begin dit jaar eveneens Statenlid voor de PVV in Overijssel en werkt op de achtergrond voor de Haagse fractie. Hidde Heutink is fractievoorzitter en raadslid voor de PVV in Enschede. "Ongelooflijk", laat Heutink weten op X.

BBB

Voor BBB blijft Caroline van der Plas (plek 1) in de Tweede Kamer. Ook Cor Pierik uit Genemuiden, nummer 6 op de lijst, zien we terug in Den Haag. Dat was nog behoorlijk spannend, BBB ging in de voorlopige uitslagen van 7 naar 5, maar lijkt te eindigen op 7.
Caroline van der Plas
Caroline van der Plas © Foto RPO / Eric Brinkhorst

GroenLinks-PvdA

Voor GroenLinks-PvdA komt Jimme Nordkamp uit Losser in de Tweede Kamer, zo is de verwachting. Nordkamp staat op plek 24 bij de partij die op 25 zetels lijkt te eindigen.
Jimme Nordkamp
Jimme Nordkamp © RTV Oost

VVD

De VVD komt voorlopig op 24 zetels uit, waardoor Thom van Campen (plek 14) uit Zwolle, Wim Meulenkamp uit Ambt Delden (plek 21) en Zwollenaar Arend Kisteman (plek 23) verzekerd lijken van een plek in de Tweede Kamer.
Thom van Campen
Thom van Campen © RTV Oost

NSC

Bij Nieuw Sociaal Contract (NSC) mogen Pieter Omtzigt uit Enschede (plek 1), Eddy van Hijum uit Laag Zuthem (plek 6) en Isa Kahraman uit Rijssen (plek 16) een zetel gaan bezetten.
Eddy van Hijum wil met NSC Nederland veranderen
Eddy van Hijum wil met NSC Nederland veranderen © RTV Oost

CDA

Hilde Palland uit Kampen zeer waarschijnlijk verliest haar zetel. Haar partij CDA komt uit op 5 zetels en Palland staat op plek 6. Hanneke Steen uit Hengelo, nummer 9, komt eveneens niet in de Tweede Kamer.
Hilde Palland
Hilde Palland © RTV Oost

CU en SP

Ook Alwin te Rietstap uit Hardenberg, de nummer 4 van de ChristenUnie, lijkt buiten de boot te vallen. Zijn partij staat op 3 zetels.
SP'er Nicole Temmink zien we niet meer terug in de Tweede Kamer: de Zwolse staat op plek 7 en de SP noteert 5 zetels.
Nicole Temmink
Nicole Temmink © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.