Nieuws

Zo stemde Overijssel: NSC in Twente de grootste, Zwolle en Deventer grote uitzondering

De partij van Pieter Omtzigt is de grootste in merendeel van de Overijsselse gemeenten
De partij van Pieter Omtzigt is de grootste in merendeel van de Overijsselse gemeenten © Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA
Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is in 12 van de 25 Overijsselse gemeenten de grootste partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslagen, uitgesplitst per gemeente. De partij van Geert Wilders, de PVV, is in 9 Overijsselse gemeenten de grootste partij geworden. Zwolle en Deventer vormen een uitzondering.
Enschedeër Omtzigt is vooral in Twente de grootste geworden. Alleen in Almelo, Twenterand (beiden PVV) en Rijssen-Holten (SGP) was er een andere partij dan NSC die de meeste stemmen kreeg. In het westen van de provincie is het vooral PVV dat de klok slaat.

Zwolle en Deventer stemmen anders

Waar in vrijwel alle Overijsselse gemeenten de strijd om de meeste stemmen ging tussen PVV en NSC, laten Zwolle en Deventer een ander beeld zien. In die steden werd GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans de grootste.

VVD verliest fors

Voor de VVD is de klap groot. In 2021 was de partij van lijsttrekker Dilan Yesilgöz in 16 Overijsselse gemeenten de grootste partij. Nu is de partij flink gekrompen en nergens meer de grootste. In Steenwijkerland, Deventer, Wierden, Almelo, Losser, Dinkelland, Oldenzaal, Haaksbergen, Hof van Twente en Borne zijn de liberalen de derde partij in de uitslag geworden.
Ook het CDA incasseert een flinke tik. In 2021 was de partij nog in 6 gemeenten in onze provincie de grootste, maar deze keer behoort de partij van Henri Bontenbal in geen enkele gemeente tot de grootste 3. Een hard gelag voor de partij die decennialang de provincie kleurde.

SGP niet meer grootste in Zwartewaterland

In Staphorst en Rijssen-Holten werd de SGP de grootste. Traditioneel was de Staatkundig Gereformeerde Partij ook altijd de grootste in Zwartewaterland, maar daar werd de partij voorbijgestreefd door de PVV.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.