Nieuws

Dit zijn de Overijsselaars die de Tweede Kamer in gaan

Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer
Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer © ANP / Peter Hilz
Met de winst van de PVV, NSC en BBB neemt het aantal Overijsselaars in de Tweede Kamer flink toe. Sterker nog: het aantal is bijna verdubbeld. Nu zitten er nog zeven Overijsselaars in de Kamer, maar dat worden er dertien. Vandaag zijn de stemmen vastgesteld en dit zijn de Overijsselaars die plaats gaan nemen in de Tweede Kamer of misschien zelfs wel in het kabinet.
De afgelopen periode zaten er zeven Overijsselaars wat langer in de Tweede Kamer, namelijk Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB), Hilde Palland (CDA), Edgar Mulder (PVV), Nicole Temmink (SP), Thom van Campen en Daniel Koerhuis (VVD). Drie van hen keren (voorlopig) niet terug. Koerhuis besloot zelf niet herkiesbaar te zijn, Temmink en Palland raken hun zetel kwijt omdat hun partij minder stemmen kreeg. Mogelijk kunnen zij op een later moment alsnog weer Kamerlid worden, mocht een van de partijen ministers of staatssecretarissen leveren in een nieuw kabinet.
Ook waren twee Overijsselaars dit jaar maar heel even Kamerlid: sinds september zat Yvonne Bijenhof uit Almelo in de VVD-fractie en Zwollenaar Frank Futselaar verving van maart tot juli een ziek Kamerlid van de SP.
Voor Alwin te Rietstap van de ChristenUnie is de uitslag ook zuur. De wethouder van Hardenberg stond op plek 4 van de partij, maar de partij heeft drie zetels behaald en dus valt hij net buiten de boot.

Zetelverdeling

Vanochtend werd de officiële verkiezingsuitslag bekendgemaakt.
Deze Overijsselaars worden op woensdag 6 december wel geïnstalleerd:

Partij voor de Vrijheid (PVV)

Edgar Mulder is geboren in Enschede en woont in Zwolle. Hij zit sinds zes jaar in de Tweede Kamer namens de PVV. De afgelopen maanden was hij campagneleider van de partij van Geert Wilders. Voordat Mulder Kamerlid werd, was hij Statenlid in Overijssel en account- en salesmanager in het bedrijfsleven.
Edgar Mulder uit Zwolle
Edgar Mulder uit Zwolle © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Jeanet Nijhof staat bekend als een ervaren politica. Ze is al jaren Statenlid in Overijssel en gemeenteraadslid in Hengelo.
Jeanet Nijhof uit Hengelo
Jeanet Nijhof uit Hengelo © PVV
Hidde Heutink komt uit Oldenzaal, maar woont in Enschede.In het dagelijks leven werkt Heutink voor de Tweede Kamerfractie van de PVV als beleidsmedewerker en geeft hij leiding aan de PVV-fractie in Enschede.
Hidde Heutink uit Enschede
Hidde Heutink uit Enschede © PVV
Joeri Pool is geboren in Zwolle, maar woont al jaren in Kampen. Hij was vier jaar lid van de Provinciale Staten in Overijssel en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer.
Joeri Pool uit Kampen wilde ooit eerste PVV-burgemeester van ons land worden, maar lijkt nu in de Tweede Kamer te komen.
Joeri Pool uit Kampen wilde ooit eerste PVV-burgemeester van ons land worden, maar lijkt nu in de Tweede Kamer te komen. © Joeri Pool

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Pieter Omtzigtbehaalde met zijn partij Nieuw Sociaal Contract 20 zetels. Naast de oud-CDA'er uit Enschede, komen er nog twee Overijsselaars namens NSC in de Tweede Kamer.
Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract
Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract © ANP SEM VAN DER WAL
Eddy van Hijum uit Laag Zuthem zat namens het CDA jarenlang in de Tweede Kamer. Daarna werd hij gedeputeerde in Overijssel. Enkele maanden geleden verliet hij het CDA en sloot hij zich aan bij de partij van Pieter Omtzigt.
Eddy van Hijum uit Laag Zuthem
Eddy van Hijum uit Laag Zuthem © ANP / Dirk Hol
Isa Kahraman uit Rijssen was voor het CDA enige jaren gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Rijssen-Holten. Hij heeft nu nog een managementfunctie bij een internationaal adviesbedrijf.
Isa Kahraman (Nieuw Sociaal Contract)
Isa Kahraman (Nieuw Sociaal Contract) © RTV Oost / Teun van der Velden

VVD

Thom van Campen uit Zwolle zit sinds twee jaar in de Tweede Kamer namens de VVD. Hij studeerde journalistiek en was jarenlang actief in de gemeenteraad van Zwolle.
Thom van Campen uit Zwolle
Thom van Campen uit Zwolle © RTV Oost
Wim Meulenkamp uit Ambt Delden is nu nog wethouder in de gemeente Hof van Twente.
Wim Meulenkamp, wethouder van de gemeente Hof van Twente
Wim Meulenkamp, wethouder van de gemeente Hof van Twente © RTV Oost
Arend Kisteman is in zijn stad Zwolle vooral bekend als de Stadsbakker. Ook is hij voorzitter van de bakkersvereniging NBOV.
Arend Kisteman uit Zwolle
Arend Kisteman uit Zwolle © RTV Oost / Jolande Verheij

GroenLinks-PvdA

Jimme Nordkamp uit Losser was al jong fractievoorzitter in de gemeenteraad van Losser namens de PvdA. Nu is hij nog de jongste wethouder van het land.
Jimme Nordkamp
Jimme Nordkamp © RTV Oost

BoerBurgerBeweging (BBB)

Caroline van der Plas uit Deventer was in het verleden lid van het CDA, maar startte haar eigen partij: de BoerBurgerBeweging. De vorige verkiezingen haalde de partij een zetel en sindsdien is ze Tweede Kamerlid.
Caroline van der Plas
Caroline van der Plas © Foto RPO / Eric Brinkhorst
Cor Pierik uit Genemuiden gaf zijn baan als landbouweconoom en woordvoerder bij het CBS op voor een plekje in de Tweede Kamer. Die gok pakte goed uit. De partij behaalde genoeg zetels.
Cor Pierik
Cor Pierik © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.