Nieuws

Onrust om azc Albergen houdt aan: "Er zit frustratie en verdriet"

Het azc in Albergen
Het azc in Albergen © RTV Oost
Het broeit nog altijd in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang (COA) wil daar een asielzoekerscentrum realiseren in het voormalige hotel 't Elshuys. Voor het zo ver is, moet het nodige worden geregeld. Want hoe zit het nou met de duur van die opvang en wie komt er met geld over de brug voor omwonenden die kosten maken of schade hebben? De staatssecretaris van Asielzaken komt vanavond naar Albergen om dat te bespreken. "Hij mag met antwoorden en zekerheden komen. Anders heeft het weinig zin."
Het bericht dat er een azc komt in hotel 't Elshuys viel de inwoners van Albergen rauw op het dak. Anderhalf jaar van protest, geruzie en politieke onduidelijkheid volgde. En opnieuw broeit het in het dorp. Volgens het COA komen de eerste asielzoekers in maart aan, maar voor die tijd moeten er nog wat handtekeningen worden gezet. En er moet duidelijkheid komen, eisen omwonenden van het nieuwe azc. "We voelen ons niet serieus genomen."
Hennie de Haan, de woordvoerster van de omwonenden, neemt geen blad voor de mond. Na anderhalf jaar touwtrekken en met een definitieve overeenkomst tussen het COA en de gemeente Tubbergen in het vooruitzicht, weten omwonenden nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Sterker nog, in al die tijd is de onrust en het onbehagen onder omwonenden alleen maar gegroeid. En dat kan na vanavond zomaar erger worden.

'Olie op het vuur'

Vanavond praat demissionair staatssecretaris van Asielzaken Eric van der Burg namelijk met inwoners van Albergen over de ontwikkelingen rondom het azc en over de financiële regelingen die zijn afgesproken tussen het Rijk, het COA en de gemeente Tubbergen. De Haan hoopt dan duidelijkheid te krijgen. "Zodat we ons weer een beetje serieus genomen voelen."
De omwonenden verwachten vanavond heldere en harde afspraken over de duur van de asielopvang en over financiële vergoedingen in het geval van schade en te maken kosten, zegt woordvoerder De Haan. "De staatssecretaris mag met antwoorden en zekerheden komen. En anders heeft het weinig zin, dan gooit hij alleen maar olie op het vuur."
Overigens is de tot voor kort door voedselvergiftiging gevloerde Van der Burg is niet in levenden lijve aanwezig, meldt het ministerie. De staatssecretaris haakt online aan.

Duur en duiten

Maar persoonlijk of digitaal, de verwachtingen in Albergen zijn er niet minder om. De inwoners willen dat de toezegging over de duur van de asielopvang – maximaal tien jaar – in heldere en niet mis te verstane bewoordingen op papier wordt gezet. "Dat is nog steeds niet verankerd. Onze advocaat heeft steeds gezegd dat dat kan, de gemeente heeft heel lang het tegenovergestelde beweerd. Toen ze eindelijk aan tafel zaten, bleek dat het wel degelijk kan, maar dat het COA de bestuursovereenkomst dan niet wil tekenen."
We voelen ons niet serieus genomen en dat is het afgelopen anderhalve jaar alleen maar erger geworden
Hennie de Haan, woordvoerster omwonenden azc
De Haan eist overigens niet alleen harde afspraken over de duur van de opvang. "Dat geldt ook voor de afhandeling van eventuele schades en andere nadelen die mensen ondervinden en die je in geld zou kunnen vertalen. Nu blijkt dat de gemeente alleen voor zichzelf zaken heeft gedaan. Die gaat geen enkele schade lijden, terwijl inwoners nergens een beroep op kunnen doen."

Geen vergoeding voor inwoners

Vorige maand werd bekend dat Tubbergen 145.000 euro van het Rijk krijgt van het COA. Dat geld mogen inwoners van Albergen inzetten om de sociale cohesie in hun dorp te vergroten. "Wanneer de sociale verhoudingen goed zijn, profiteert het COA daarvan in de vorm van vrijwilligers, donateurs van tweedehands goederen en activiteiten waaraan bewoners van het azc kunnen deelnemen", zei staatssecretaris Van der Burg daar toen over.
Andere financiële afspraken tussen het Rijk, het COA en de gemeente Tubbergen gaan over het vergoeden van de kosten die de gemeente maakt. Omwonenden vissen achter het net, blijkt uit die overeenkomst: 'Inwoners van de gemeente Tubbergen kunnen geen rechten ontlenen aan deze bepaling. Kosten gemaakt door individuele inwoners worden niet door het COA vergoed.'
En daar steekt het 'm bij de inwoners van Albergen, weet woordvoerster De Haan. Een aantal van hen probeert daarom via de rechter een onkostenvergoeding af te dwingen.
"We voelen ons niet serieus genomen en dat is het afgelopen anderhalve jaar alleen maar erger geworden." De Haan doelt daarbij niet alleen op de manier waarop burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen met de komst van het azc en de belangen van omwonenden omgaat.
Ook in het COA hebben zij en de mensen namens wie ze spreekt weinig vertrouwen meer. "Het COA is vanavond ook aanwezig. Zij zullen wel weer wat moois beloven in de hoop dat wij helpen een succes van de opvang te maken. Maar de mensen hier voelen zich tot op het bot getergd omdat ze nooit serieus zijn genomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.