Nieuws

Stormvloedkering Ramspol gesloten vanwege hoogwater

Stormvloedkering bij Ramspol dicht
Stormvloedkering bij Ramspol dicht © RTV Oost
Door het hoge water is vanmorgen om tien uur de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten. Dat is nodig om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.
Wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van vijftig centimeter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) sluit de stormvloedkering Ramspol automatisch. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Windstoten en neerslag

Een combinatie van windstoten en neerslag zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door het huidige hoge waterpeil in het IJsselmeer en de windrichting kan minder water geloosd worden bij de Afsluitdijk.
Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat vrijdagochtend de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul gestremd voor vaarverkeer toen het water ter plaatse een hoogte van veertig centimeter boven NAP had bereikt. De sluiting van de opblaasbare kering is vanmorgen rond negen uur automatisch gestart. Een uur later was de kering in werking. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven als het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd.

Scheepvaart

Het Ramsdiep, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer, is in verband met de sluiting sinds vanochtend acht uur voor het scheepvaartverkeer gestremd. De scheepvaart is via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.
In meerdere delen van het land worden maatregelen genomen vanwege hoogwater. Niet alleen in de rivieren en in het IJsselmeergebied staat het water hoog, ook aan de kust worden verhoogde waterstanden verwacht. Zo'n combinatie komt niet vaak voor, zegt Rijkswaterstaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.