Nieuws

Twentse jeugd ontdekt magie van midwinterhoornblazen

Jeugd leert omgaan met Twentse midwinterhoorn traditie
Jeugd leert omgaan met Twentse midwinterhoorn traditie © RTV Oost/Oscar Siep
In de aanloop naar kerst begint dit weekend in Twente traditioneel ook de tijd van het midwinterhoornblazen. Waar die traditie in de afgelopen jaren niet meer zo populair was, is de laatste jaren een opleving te zien. In verschillende plaatsen in Twente worden deze weken inloopmiddagen georganiseerd voor jongeren.
Zo'n twintig kinderen van 3 tot 12 jaar hebben in de afgelopen weken kunnen oefenen in het Kulturhus in Rossum. Omdat het geluid van midwinterhoorns in de buitenlucht alleen is toegestaan in de adventstijd, liggen de meeste instrumenten door het jaar heen op zolder. Met Kerstmis in het vooruitzicht, is het nu de tijd om de lippen en de longen goed te oefenen.

'Kan ik het nog wel?'

"Het is elke keer weer spannend of je het nog net zo goed kunt als vorig jaar", zegt ook Evi Punt (11). Verspreid door de zaal staan kinderen in groepjes van twee te blazen. Netjes wisselen ze elkaar af, ieder met een eigen mondstuk. Evi is samen met Tijn het meer ervaren koppel in de zaal.
Op verschillende plekken in Twente kun je deze dagen oefenen met midwinterhoorns, georganiseerd in een poging om de interesse voor de eeuwenoude traditie te wekken. In Rossum konden kinderen de afgelopen weken op maandagmiddag oefenen onder begeleiding van ervaren blazers.
Terwijl de midwinterhoorn vanouds een traditie is uit het mannenbolwerk, staan in Rossum overwegend jonge meiden te oefenen. Niet iedereen heeft evenveel talent, maar dat maakt hier niet uit. Een driejarige peuter blaast met bolle wangetjes alsof zijn leven ervan af hangt.
Jeugd in Rossum maakt kennis met de midwinterhoorn traditie
Jeugd in Rossum maakt kennis met de midwinterhoorn traditie © RTV Oost, Oscar Siep

Midwinterhoornkinderen

"Ik doe het liever met mijn eigen hoorn, want iedere hoorn heeft een aparte techniek", zegt Tijn Analbers (11j) terwijl hij trots kijkt naar het glimmend gelakte houten instrument in zijn hand dat bijna groter is dan hijzelf. "Deze is ook van mijn vader geweest." Tijn blaast al sinds zijn vierde.
Hermie Engelbertink is een van de drie 'docenten' die de kinderen vandaag bijstaat. Midwinterhoornblazen is natuurlijk geen vak, maar wel een kunst. Niet iedereen blaast dan ook zomaar even een deuntje op het instrument. Met zestig jaar aan blaaservaring van Engelbertink en die van zijn twee collega's heeft de jeugd in Rossum voorlopig geen tekort aan tips en adviezen.
"Ik vind het mooi om te zien hoe de kinderen het oppakken. Het kunnen er niet genoeg zijn die de hoorn blazen. Prachtig geluid", zegt de 73-jarige Engelbertink glimlachend. Hij geniet duidelijk van het geblaas om hem heen.

De roep van de midwinterhoorn

Ook de 11-jarige Hidde van der Kooi straalt als hem wordt gevraagd waarom hij zo fanatiek oefent. "Omdat we vanaf dit weekend naar buiten mogen! Daar heb ik echt heel lang naar uitgekeken." In de zaal van het Kulturhus begint al duidelijk te worden wie er straks met wie opuit trekt.
Vanaf dit weekend mag het weer in de open lucht, de adventsperiode loopt dit jaar van 1 december tot kerstavond. In Twente trekken midwinterhoornblazers op verschillende momenten met hun instrumenten door de dorpen en communiceren op afstand met elkaar via de midwinterhoorn.
Hier zie je hoe het er in het Kulturhus in Rossum aan toe ging:
Twentse jeugd ontdekt magie van midwinterhoorn blazen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.