liveblog | 30 november 2023

Schutter McDonald's-moorden was volgens advocaten in paniek

Vandaag staat het tweede deel van het eindproces tegen Veysel Ü., de verdachte van de zogenoemde McDonald's-moorden in Zwolle op de agenda. Op 30 maart vorig jaar werden de twee broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar in een bomvol McDonald's-restaurant in Zwolle-Noord van dichtbij doodgeschoten. Elf kogels werden afgevuurd, allemaal raak. Vervolgens brak in het restaurant paniek uit. Verslaggevers Teun van der Velden en Daan Brunsman verslaan in dit liveblog de rechtszaak in Zwolle.
Laatst bijgewerkt: 30 november 2023, 14:44 uur
14:44

Laatste woord

Verdachte Veysel Ü. krijgt het laatste woord: “Ik vind het vreselijk voor iedereen. Sorry voor iedereen.”
Daarmee komt ook de tweede dag van deze rechtszitting ten einde.
De eis van 30 jaar gevangenisstraf ligt nu bij de rechters. Zij doen op maandag 18 december om 13.00 uur uitspraak.
14:35

’Houd het bij feiten’

De officier van justitie krijgt de kans om nog een laatste reactie op het pleidooi van de advocaten te geven. Hij haalt een aantal punten aan, zoals het koffie kopen in de McDonald’s. “Daarvan zeggen de advocaten dat Veysel dat moest kopen van de broers. Maar dat weten we helemaal niet. Dat is enkel de verklaring van Veysel. We moeten het doen met feiten die bekend zijn.”
“Ook zeggen de advocaten dat hij bezig was met zijn normale routine op de dag. Maar waarom zou je je anders moeten gaan gedragen als je iemand om je leven gaat brengen? Dat hij zich normaal gedroeg die dag, lijkt mij geen argument dat hij geen moordplan zou hebben”, zegt de officier.
"We hadden ook een levenslange gevangenisstraffen op kunnen leggen. Maar we leggen het zwaartepunt op het feit dat deskundigen concluderen dat er een nihile kans op herhaling is. En dat de verdachte spijt heeft betuigd. Maar hoeveel spijt heeft hij eigenlijk betuigd?"
14:26

Pijnlijk

Een van de slachtofferadvocaten haalt uit naar de advocaten van Veysel Ü. "Het pleidooi leek wel een requisitoir tegen de familie Torunlar. Dat is niet passend en erg pijnlijk voor de nabestaanden."
Verder ging een andere slachtofferadvocaat in op de vorderingen die de nabestaanden hebben ingediend.
Eerder reageerden slachtofferadvocaten Sébas Diekstra en Lisette van Leeuwen al: "Geen enkele straf zal voor onze cliënten ooit echt genoeg zijn om recht te doen aan het leed dat is toegebracht, maar als de geëiste 30 jaar wordt opgelegd door de rechtbank, dan kunnen zij daar wel goed mee leven."
14:15

Onveiligheid

In de gevangenis is Veysel mishandeld. “In februari 2023 wordt client ernstig mishandeld in de gevangenis door een medegedetineerde. Hij heeft aangifte gedaan. Die is tot op heden niet opgepakt. Dit leidt tot nieuwe gevoelens van ernstige onveiligheid in de gevangenis. In combinatie met zijn zelfmoordpoging en een ander incident leidt dit ertoe dat Veysel steeds verder afglijdt”, zegt advocaat Blok.
Bij de zelfmoordpoging zou hij geen spijker hebben ingeslikt, maar zichzelf hebben beschoten met een spijkerpistool uit de werkplaats. “Op enkele millimeters na heeft de spijker zijn hart gemist. De artsen zeiden dat het een absoluut wonder was dat hij het heeft overleefd. Hij wordt geopereerd en de spijker wordt verwijderd. Het had weinig gescheeld of wij hadden hier vandaag niet zo in deze setting gestaan."
Blok vraagt de rechtbank om Veysel Ü. vrij te spreken van moord en rondt haar pleidooi af.
verdachte Veysel Ü.
verdachte Veysel Ü. © Petra Urban
14:10

’De echte Veysel bestaat niet meer’

Blok omschrijft verdachte Veysel Ü. “De echte Veysel is op 30 maart 2022 opgehouden te bestaan. Hij was nooit agressief, had geen geweldsdelicten op zijn strafblad. Kennissen en collega’s omschrijven hem als een sociale man. Collega’s zeggen dat ze nooit hadden verwacht dat hij zo’n daad zou kunnen plegen.”
Veysel hoort het pleidooi van zijn advocaat rustig aan. Hij zit met zijn hoofd voorover gebogen, kijkend naar de tafel voor hem. Hij toont weinig emotie. Zoals de gehele zitting vandaag.
14:05

Zitting hervat

De zitting wordt hervat. Advocaat Esther Blok zal haar pleidooi afmaken. Daarna krijgt de officier van justitie de gelegenheid om te reageren en daarna zijn de slachtofferadvocaten aan de beurt. Tot slot krijgt de verdachte het laatste woord.