Nieuws

Judotruc of schwalbe? Zakkenroller gooit echt alles in de strijd voor horloge

De zakkenroller in Hardenberg.
De zakkenroller in Hardenberg. © politie/Plaats Delict
In Hardenberg is een man het slachtoffer geworden van de zogenoemde voetbaltruc. Het is een manier waarop zakkenrollers je horloge razendsnel van je pols halen. Ze leiden je af met een vreemd kunstje en voor je het in de gaten hebt, is je horloge weg. Op de parkeerplaats van Albert Heijn in Hardenberg is op 21 oktober zo'n actie gefilmd.
De zakkenroller liep een rondje over de parkeerplaats, nadat hij zijn slachtoffer had uitgekozen. Toen die het winkelwagentje wilde terugbrengen ging de zakkenroller over tot actie.
Hij wilde de AH-kar wel even wegzetten, gaf de man een hand, deed een kunstje met een van zijn benen en had het horloge te pakken.
De tekst gaat onder de video verder.
De man die boodschappen had gedaan had niets in de gaten, maar vond wel dat de ander heel raar deed. "Doe 'ns even normaal", zei hij. De zakkenroller verontschuldigde zich met 'sorry, sorry...' en verdween.

Als iemand je een hand wil geven...

Dat dit ook wel de voetbaltruc wordt genoemd, komt omdat zakkenrollers tegen hun slachtoffers over voetbal beginnen, legt Esmée Pellen van de politie uit. "Bijvoorbeeld over een speciale truc die ze bij voetbal hebben gezien. Dat willen ze dan even voordoen, ze pakken je vast en zo stelen ze dan je horloge."
Pellen adviseert alert te zijn als onbekende mensen op straat meteen een arm om je heen willen slaan of een hand willen geven.
Mocht je denken dat de horlogedief in Hardenberg iemand op het oog had met een peperdure Rolex om zijn pols, helaas. In dit geval ging het om een horloge van rond de honderd euro, een Casio Edifice.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.