Nieuws

Frauderende verzekeringsman kreeg tweede kans, maar ging weer in de fout en verduisterde 1,9 ton

Een verzekeringsman uit Hengelo is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens een greep in de kas.
Een verzekeringsman uit Hengelo is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens een greep in de kas. © ANP
Nadat hij een eerste keer in de fout was gegaan bij een verzekeringskantoor in zijn eigen woonplaats Holten, kreeg hij een tweede kans. Maar de 41-jarige verzekeringsman sluisde andermaal geld weg. Deze keer een kleine 1,9 ton.
Hij was in 2011 ook al eens door de mand gevallen nadat hij circa 30.000 euro had verduisterd. Maar er werd een schikking getroffen, waarbij de afspraak werd gemaakt dat er zou worden afgezien van aangifte als de Holtenaar het verduisterde geld zou terugbetalen.

Tweede kans

De Holtenaar maakte in 2016 de overstap naar een ander bedrijf, een coöperatie van verzekeraars in Hengelo. Daarbij was ook zijn voormalige werkgever in Holten aangesloten. In Hengelo maakte hij promotie en ging als teamleider aan de slag.
De nieuwe werkgever was op de hoogte van de voorgeschiedenis, maar de verzekeringsman kreeg het voordeel van de twijfel en kreeg de mogelijkheid zich opnieuw te bewijzen.

Opnieuw mis

Maar al vrij snel ging het opnieuw mis. Tussen januari 2018 en juni 2022 wist de verzekeringsman in totaal 188.219,67 euro te verdonkeremanen. Dat deed de teamleider door creditnota's en schadeafbetalingen te vervalsen. Waarna hij een verzekeringspremie, die aan een klant of relatie was gefactureerd, doorsluisde naar zijn eigen bank- of creditcardrekening.
De zaak kwam echter aan het licht doordat de creditcardmaatschappij argwaan kreeg en bij de werkgever aan de bel trok. Daarop werd een onderzoek ingesteld en kwam de fraude aan het licht.

'Vrienden kopen'

Het gemalverseerde geld gebruikte de verzekeringsman om een luxe leventje te kunnen leiden en vrienden voor zich te winnen. De Holtenaar had een moeizame jeugd en voelde zich vaak ondergewaardeerd. Door zijn vrienden te paaien en in de watten te leggen, wilde hij status en aanzien vergaren.
"Het kopen van vrienden", noemde hij het zelf.

Op staande voet ontslag

Nadat de malversaties aan het licht waren gekomen, werd de Holtenaar op staande voet ontslagen. De verzekeringsman trok uitgebreid het boetekleed aan en heeft met zijn werkgever een betalingsregeling getroffen, die werd vastgesteld op twee ton. Zijn relatie strandde en het huis is verkocht. De overwaarde kon worden gebruikt om alvast een deel van het verdwenen geld terug te betalen. Ook is de Holtenaar in therapie gegaan.
De verzekingsman heeft intussen een nieuwe baan. Overigens buiten de financiële wereld, waarmee hij totaal niets meer te maken wil hebben.

Werkstraf

Onder meer vanwege zijn opstelling gedurende de afwikkeling van het onderzoek naar de malversaties, maar later ook tegenover justitie, eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden geen cel, maar een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.
De rechtbank oordeelde vandaag dat de Holtenaar zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, verduistering in dienstbetrekking en valsheid in geschrifte.

'Ernstig misbruik gemaakt'

Vooral het feit dat hij opnieuw in de fout is gegaan, wordt hem zwaar aangerekend. "Zijn werkgever heeft hem destijds zeer coulant behandeld en de kans geboden daar te blijven werken en hem niet te ontslaan, waar verdachte vervolgens enkele jaren later ernstig misbruik van heeft gemaakt", aldus de rechtbank in het vonnis.
Niettemin legde de rechtbank geen celstraf op, maar nam de geëiste werkstraf van 240 uur over. Met daarbij de wettelijk maximale proeftijd van drie jaar. Als hij de werkstraf niet uitvoert, moet hij 120 dagen zitten.
Gaat de Holtenaar tijdens zijn proeftijd toch weer in de fout, dan moet hij alsnog achter de tralies.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.