Nieuws

Schutter McDonald's-moorden zwijgt tijdens rechtszaak: "Je bent een laffe moordenaar"

verdachte Veysel Ü.
verdachte Veysel Ü. © Petra Urban (tekening), ANP (foto)
In een bomvolle McDonald's schoot de 34-jarige Veysel Ü. vorig jaar met elf rake kogels de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar van dichtbij dood. Vandaag en donderdag staat hij terecht in de rechtbank in Zwolle. Waarom moesten Ali en Hüseyin dood? Er lijkt geen antwoord op te komen, want Veysel Ü. houdt zijn kaken stijf op elkaar.
"Toen ik de man met een wapen rond zag lopen, heb ik mijn kinderen gelijk onder de bank gegooid." Het is een van verklaringen van een getuige die doodsangsten heeft uitgestaan op 30 maart 2022. Veysel had met de twee broers afgesproken in het tjokvolle McDonald's-restaurant in Zwolle-Noord om geldzaken te bespreken. Na een gesprek van een klein uur werd de stemming aan tafel grimmig en werd er driftig gesproken.
Niet veel later pakte Veysel zijn doorgeladen wapen en barstte er in de hamburgerzaak een explosie van geweld uit.

Spijt

De verdachte heeft in een eerdere politieverklaring aangegeven dat hij geen andere keus had dan het vuur te openen. Hij zou namelijk door de gebroeders Torunlar afgeperst en bedreigd zijn. Tijdens de ontmoeting in de McDonald's zouden Hüseyin en Ali volgens de verdachte 30.000 euro hebben geëist van hem. Geld wat de verdachte op dat moment niet had.
Hoe leg je een kleinkind uit dat haar opa is vermoord
nabestaanden van Hüseyin
Veysel beroept zich vandaag op aandringen van zijn advocaat de gehele zitting op zijn zwijgrecht. Een paar keer reageert hij wel inhoudelijk, nadat camerabeelden getoond zijn en na het spreekrecht voor nabestaanden. "Het is vreselijk", zegt hij. "Vreselijk voor de nabestaanden. Ik heb er spijt van."
Lees hier het live-verslag van het eerste deel van het eindproces van minuut tot minuut terug:

'Familie kapotgemaakt'

Een advocaat doet namens de nabestaanden van Hüseyin het woord. "De familie gelooft niets van het verhaal van de verdachte. Zij geloven niet dat de verdachte bedreigd zou zijn. Dat blijkt niet uit de berichten die in het dossier zitten. De verdachte had tal van mogelijkheden om uit dit conflict te stappen. Al die mogelijkheden waren een betere optie dan die hij nu gekozen heeft. Dit is een verdachte zonder geduld, die druk uitvoert om geld te krijgen."
"Het resultaat: twee broers die op klaarlichte dag worden vermoord in een McDonald's. Broers die bemiddelaars waren. Het is een shock voor de familie en vrienden van Hüseyin. Een trotse familie."
Grote belangstelling
Het was vandaag een drukte van jewelste in de rechtbank in Zwolle; om alle belangstellenden te kunnen verwelkomen, waren er in totaal vijf zalen gereserveerd.
Ook geeft de advocaat aan dat de schietpartij het leven van de familie Torunlar kapot heeft gemaakt: "Hoe leg je een kleinkind uit dat haar opa is vermoord?"

Zoons Ali woedend

Ook namens de zoon van Ali wordt gesproken. Dat is de zoon die er door de verdachte van wordt beschuldigd dat hij Veysel Ü. heeft bedreigd. "Je bent een laffe moordenaar. Je gebruikt mij om de schuld in de schoenen te schuiven. Maar dat klopt niet. (...) Je hebt mijn vader en oom vermoord. Voor mij blijven ze leven tot mijn laatste adem."
Een andere zoon spreekt zelf. Geëmotioneerd. "Mijn leven werd op 30 maart 2022 een nachtmerrie. Toen ik het hoorde, ben ik direct naar de McDonald's gegaan. Daar stond ik dan, samen met mijn familie. Ik hoorde enkel een piep in mijn hoofd en voelde niets."
Verdachte Veysel Ü. in de Zwolse rechtbank
Verdachte Veysel Ü. in de Zwolse rechtbank © Petra Urban
"Je hebt niet alleen twee mensen vermoord. Je bent de moordenaar van ons allemaal", vervolgt hij emotioneel. "Je hebt onze toekomst vernietigd. Niets telt meer. Je hebt ons gebroken, we zijn kapot. Geen dag is meer hetzelfde. We staan nog klaar voor onze kinderen en familie. Zoals onze vaders dat gedaan zouden hebben."

Beelden

Tijdens de zitting werden ook camerabeelden van de McDonald's in Zwolle getoond. Daarop is te zien hoe de verdachte een bestelling plaatst bij de balie van de McDonald's. Niet lang daarna is een schrikreactie te zien bij alle aanwezigen, het moment van het schietincident. De schietpartij zelf is net niet op de camerabeelden te zien.
Verschillende getuigen verklaarden bij de politie over de schietpartij. Een aantal zegt dat er niets te merken was van een ruzie, maar anderen verklaren wel over een mogelijke discussie die zij gehoord zouden hebben.

Verweer advocaten

Veysels advocaten benadrukken dat hun cliënt destijds onder grote druk stond. Doodsbedreigingen dreven hem tot wanhoop, zeiden ze op eerdere rechtszittingen.
Laag IQ
Veysel is psychiatrisch onderzocht. In de eerste fase van het onderzoek concludeerden de psychiaters dat de verdachte een IQ van 54 heeft. Ook kampt de man volgens dit rapport met angststoornissen. Ook wordt vermeld dat de man bang is om in de gevangenis geliquideerd te worden.

De verdachte heeft geen medewerking verleend tijdens zijn onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Hij zou meerdere malen gezegd hebben dat hij dit heeft gedaan om het OM dwars te zitten. De medewerkers van het PBC gaan er van uit dat de verdachte last heeft van een waanstoornis.

Volgens het Openbaar Ministerie was Veysel al langer van plan om de twee mannen te beschieten. Die conclusie trekt justitie onder meer omdat verdachte Veysel een week voor de schokkende gebeurtenis een wapen heeft opgegraven.
Komende donderdag wordt het proces tegen Veysel Ü. hervat. De officier van justitie zal dan ook zijn strafeis bekendmaken en de advocaten van de verdachte krijgen dan ook uitgebreid het woord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.