Nieuws

Omwonenden azc Albergen krijgen gelijk, rechtbank start getuigenverhoren

Het azc in Albergen
Het azc in Albergen © ANP
Partijen die betrokken zijn geweest bij de komst van het asielzoekerscentrum in Albergen moeten gehoord worden door de rechter-commissaris over mogelijke financiële compensatie voor omwonenden. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald in een zaak die door de omwonenden was aangespannen.
De stichting Democratisch Recht Noordoost-Twente vraagt namens de 150 omwonenden van het azc in Albergen om financiële compensatie. Die 'zak geld' willen ze, omdat ze naar eigen zeggen lijden onder de komst van het azc. Zo zouden hun woningen en percelen minder waard zijn geworden.
De gemeente Tubbergen weigert om met geld over de brug te komen, waarop de omwonenden naar de rechter stapten. De stichting vroeg bij de rechter om het opstarten van getuigenverhoren, omdat financiële tegemoetkoming hen meerdere keren toegezegd zou zijn. De rechtbank gaat mee in het verzoek om die verhoren.

Getuigenverhoor

De getuigenverhoren zijn volgens omwonenden nodig om duidelijkheid te verkrijgen over wie welke rol heeft gespeeld bij de komst van het azc. Wie er gehoord worden is nog niet duidelijk, maar de omwonenden willen onder meer de staatssecretaris van Asiel, het gemeentebestuur en het COA spreken voor die verhoren.
De rechter die het getuigenverhoor in Almelo gaat houden en daartoe tot rechter-commissaris wordt benoemd, is al aangewezen. De naam van de rechter-commissaris is nog niet definitief.

145.000 euro

Het steekt de omwonenden dat de gemeente wel bijna alle kosten voor het asielzoekerscentrum krijgt vergoed en zij nul op rekest krijgen. Van der Burg maakte vorige maand wel bekend dat hij 145.000 euro aan Albergen geeft, om de 'sociale cohesie in het dorp te versterken'. Maar dat geld ontvangt de gemeente, die in overleg bepaalt wat ermee gaat gebeuren.
Over de komst van het asielzoekerscentrum naar Albergen is al van meet af aan veel te doen. Staatssecretaris Van der Burg kocht het hotel vorig jaar augustus om er een azc van te maken. Dat gebeurde zonder instemming van het gemeentebestuur. Toen de aankoop bekend werd, stak een storm van protest op. Ook de gemeente Tubbergen weigerde in eerste instantie mee te werken.
Het is de bedoeling dat in april volgend jaar de eerste asielzoekers in het voormalige Albergse hotel worden opgevangen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het verlenen van de vergunningen, waar overigens protest tegen is aangetekend door omwonenden en bedrijven in het dorp. Wat hun bezwaren inhouden, wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.