Nieuws

Opnieuw mega-order voor bedrijf uit Kampen: 557 diepladers voor Amerikaanse leger

Deze enorme dieplader is bestemd voor het Amerikaanse leger
Deze enorme dieplader is bestemd voor het Amerikaanse leger © RTV Oost Jolande Verheij
Het Kamper bedrijf Broshuis heeft een mega-order ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het gaat om de levering van 557 diepladers voor het Amerikaanse leger. De opdracht heeft een waarde van 341,2 miljoen dollar, omgerekend zo'n 311 miljoen euro.
Het is de derde megadeal die het metaalbedrijf in Kampen krijgt van het Amerikaanse leger. De champagne werd dan ook ontkurkt. "Deze order geeft, samen met de eerder verkregen orders, veel zekerheid aan het bedrijf, en daarmee aan onze medewerkers en onze klanten.” vertelt Pieter-Bas Broshuis, eigenaar van het bedrijf.
Begin dit jaar werd er een andere megadeal gesloten. Het ging toen om de levering van meer dan zeshonderd diepladers aan het Amerikaanse leger.
Aan de deal die nu gesloten is, ging volgens Broshuis een jarenlange voorbereiding vooraf. "De eerste gesprekken voor deze order begonnen al in 2018, waarna een uitgebreid commercieel aanbestedingstraject begon, en het testtraject", aldus het Kamper bedrijf. De levering gaat geleidelijk van start. Naar verwachting worden de eerste voertuigen in 2026 geleverd en de laatste in 2031.
Eerder bestelde het Amerikaanse leger in totaal 636 diepladers, in jargon de Enhanced Heavy Equipment Trailers (EHET’s), bij het Kamper metaalbedrijf. De eerste 170 trailers zijn al klaar voor gebruik.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.